Header

Online Betting Starter Her

Eliteserien 2018

Posted on Tags , , , ,

Eliteserien i fotball er halvveis, og lagene har tatt en kort, men velfortjent sommerpause. Vi oppdaterer deg på det du kan ha gått glipp av mens du har sett på VM fra Russland! 

Den norske eliteserien i fotball er drøyt midtveis i sesongen og lagene har tatt en kort, men velfortjent sommerpause. Det fleste har vel hatt hovedfokus på fotball-VM de siste ukene. Likevel er det, siden Norge ikke kvalifiserte seg til VM, blitt spilt serierunder under mesterskapet. Ved sommerpausen er det vel ikke de store overraskelsene på topp. Ikke i bunnen av tabellen heller. Samtidig har årets eliteserie bydd på en stor overraskelse, noen skuffelser og noen skikkelig gode fotballkamper. Som vanlig er det også blitt noen trenerskifter. I nedre del av tabellen er ofte ambisjonene større enn realismen.

Eliteseriefotball for menn for 74. gang

I år kåres det en eliteseriemester for 74. gang. Serien har forandret seg mye gjennom årene. I vårt langstrakte land var det landsdelsserier i mange år, men med billigere kommunikasjon i form av flyforbindelser, ble Norge samlet til et eliteserierike i 1963.

Frem til da hadde man et tidvis litt ekskluderende system. Det nasjonale seriesystemet ble innført i 1937, men lag fra de tre nordligste fylkene samt Sogn og Fjordane ble utelat. Angivelig på grunn av store reisekostnader. I 1938 forandret man dette til to avdelinger bestående av åtte lag, hvor de to vinnerne gjorde opp om seriemestertittelen i en seriefinale. Fremdeles ble lagene fra Nord-Norge utelatt.

Etter en krigspause ble det ikke norsk seriefotball igjen før i 1947, med to avdelinger til sammenslåingen i 1963. Da gikk man også over til å avvikle serien i kalenderåret. Tidligere spilte man høst og vår. Ved samlingen til et fotballrike i 1963 bestod serien av 10 lag, og Mjølner fra Narvik fikk æren av å bli Nord-Norges første lag i toppdivisjonen. nff logo

Status når Eliteserien tar en kort sommerpause

Eliteserien avvikles med 16 lag for tiende gang. Dermed spiller alle lag 30 kamper i løpet av sesongen. Etter 16 kamper er de tre lagene på topp ikke overraskende Bann, Rosenborg og Molde. Det som kanskje er litt mer overraskende er plasseringene. De fleste ville nok sett for seg Rosenborg på topp, og kanskje Molde foran Brann. Brann leder med 35 poeng foran Rosenborgs 33 og Moldes 29.

Den store overraskelsen er imidlertid nyopprykkede Ranheim på fjerdeplass med 29 poeng. Molde har scoret flest mål med 31, mens Sarpsborg 08 og Ranheim har scoret henholdsvis 30 og 28. De som er flinkest til å holde motstanderen unna målet er Brann og Rosenborg. Deres keepere har bare vært nødt til å hente ut ballen fra målet 11 ganger.

I bunnen av tabellen finner man Sandefjord. Suverent siste med sine fattige 6 poeng. Deretter følger Start, Stabekk og Lillestrøm. Start ligger dermed på nedrykksplass, mens Stabekk har kvalifiseringsplassen. Det er jevnt i nedrykksstriden siden disse tre klubbene alle har 14 poeng. Poengfangsten har derfor ikke vært stor hittil i sesongen.

Midt på tabellen finner man lag som delvis har underprestert. Av disse kan Vålerenga, Odd og Strømsgodset trekkes frem. De ligger foreløpig på niende, tiende og ellevte plass. Med kun 17 poeng puster nesten nedrykkspøkelset Drammens stolthet i nakken.

Bergen i fyr og flamme

Brann målfeiring 2018 eliteserien
Brann har en knapp ledelse i det de tar sommerferie.

Etter at Bergens stolthet rykket ned i 2014, så det lenge mørkt ut i 2015, men klubben kom tilbake og returen i 2106 endte med en imponerende andre plass. Det er derfor ikke direkte overraskende at laget ligger der de gjør. De har spilt godt, scoretb ra med mål og vært grådige bakover. I tillegg har de klart å avgjøre jevne kamper på slutten. Det er viktig om man skal klatre helt til topps. De slo blant annet Rosenborg 2-1 i toppoppgjøret på Lerkendal i mai.

De fikk imidlertid kjørt seg skikkelig på hjemmebane da Erling Braut Håland satte inn fire mål, og klubben gikk på sesongens første nederlag med 4-0 mot Molde på hjemmebane den 1. juli. Kanskje var det vendepunktet? Uansett hvordan det går resten av sesongen hadde Brann-spillerne en flott opplevelse i borgertoget den 17. mai. I Hansabyen vet de å sette pris på sine helter. Samtidig får de også høre det i klare ordelag om de ikke innfrir.

Kometen Ranheim

ranheim fk 2018 målfeiring eliteserien
Ranheim er årets store overraskelse i Tippeligaen, hvor høyt kan de nå?

Den store overraskelsen i årets eliteserie er uten tvil nykommeren Ranheim. Klubben som ble nummer fire i OBOS-ligaen og rykket opp etter playoff, har seriens minste budsjett. Nærmere en klubb på dugnad er det vanskelig å komme. Klubben var dermed tippet nord og ned før sesongstart.

Men som så ofte når det ikke er de store forventningene, så kommer man langt på engasjement. Og det har kometen gjort. Når serien tar pause ligger de på fjerdeplass med dårligere målforskjell enn Molde. Frem til nå har de ligget på medaljeplass stort sett hele tiden, og sågar ledet serien over natten. Ikke mange hadde sett for seg et toppoppgjør i Trondheim på vårparten, men det ble det. På selveste Lerkendal klarte Ranheim uavgjort 1-1 mot Rosenborg, med hver sin Reginiussen på banen.

Ranheim har scoret 28 mål hittil. Utfordringen er at de også har sluppet inn 28, og at de sliter med å oppnå resultater på bortebane. Derfor kan høstsesongen bli spennende, men eliteserieplassen virker sikret.

Rosenborg er ikke helt på gang – enda

RBK feirer mål mot Molde
RBK feirer mål mot Molde tidlig i serien

Selv med en andreplass i serien har ikke alt gått på skinner for Rosenborg. Det har buttet litt imot i jevne kamper. Det var en av årsakene til at hverken Nicolas Bendtner eller Mike Jensen kom med i den danske VM-troppen.

Lokomotivet i norsk fotball går alltid for gull. Med imponerende 25 mesterskap har de fire flere enn alle de andre eliteserielagene tilsammen! I fjerderundekampen mot Molde viste de hva som bor i laget da de vant 4-0. Med dette nivået utover høsten, kan det bli stille i Bergen.

Visner rosene i Molde?

Molde så ut til å stikke av i sesongstarten, men med tapet for Rosenborg forandret dette seg. De er imidlertid i siget igjen. Med 5-1 over Vålerenga og 4-0 over Brann i de siste kampene, er de for alvor med i kampen om seriegullet igjen. Så gjenstår det å se om Erling Braut Hålands målteft fører til at han selges til en utenlandsk klubb i løpet av august. Det vil ikke styrke gullsjansene.

De største skuffelsene så langt

Supporterne til et lag vil stort sett bli skuffet om det ikke går bra. Slik er det også med supporterne til Vålerengen, Strømsgodset og Odd. I en klubb som Vålerengen med 5 seriegull fra tidligere, er ambisjonene alltid store. Det forventes at trener Ronny Deila får mer ut av spillerstallen enn dagens 9. plass. Strømsgodset ble nummer 4 i fjor, mens Odds sikret seg en 6.-plass. Alle rundt disse to lagene forventer mer enn dagens plass på tabellen. Det samme gjør mange eksperter.

Trenere kommer og trenere går

Så er det nå en gang sånn i fotball at de som sørger eller skal sørge for suksess med spillerne, lever utsatt til. Det å være hovedtrener er ikke nødvendigvis en dans på roser. Fra de store ligaene vet man at et nasjonalt serie- og cupmesterskap ikke er godt nok om hovedeieren ønsker å vinne Champions League! Da forsvinner ofte treneren etter sesongslutt. Uten sammenligning for øvrig har dette skjedd i Norge også. Derfor vet man aldri som trener hvor lenge man får holde på med trenergjerningen i den aktuelle klubben.

Også denne sesongen har det allerede vært flere trenere som har måttet skifte beite på grunn av manglende resultater. Dette er ikke nødvendigvis trenerens feil i det hele tatt. Mange steder er ambisjonsnivået større enn realismen. Selv den beste treneren i verden kan ikke gjøre om gråstein til gull. Likevel rettes fokuset mot treneren om resultatene uteblir. Selv om realismen tilsier at dette er egentlig som forventet. Går det ikke som man håper på løses dette kortsiktig og enkelt ved å skifte trener. Noen ganger kan det gi en effekt slik at man redder plassen i serien, men svært ofte er effekten svært kortvarig eller uteblir totalt. Tyngdekraftens lover gjelder som oftest i fotballen også.

kjetil rekdal 2017 fotballbane
Kjetil Rekdal er en av trenerne som har fått ny trenerjobb så langt i serien.

Så langt i sesongen har det vært trenerskifter i Sandefjord, Start, Stabekk og Lillestrøm. Allerede i slutten av april måtte Magnus Powell gå på grunn av manglende resultater. Geir Ludvig Fevang fungerte som midlertidig trener i en måneds tid før spanske Marti Cifuentes overtok hovedansvaret. Nestemann ut var Starts Mark Dempsey. Dagen etter 17. mai måtte han gå etter manglende resultater. Mick Priest trente deretter laget frem til Kjetil Rekdal overtok ansvaret den første juni. Så ble det Toni Ordinas sin tur. 27. juni hadde ledelsen i Stabæk fått nok og Jan Peder Jalland overtok som fungerende trener til Henning Berg kom inn midt under fotball-VM. I slutten av juni måtte også Lillestrøms Arne Erlandsen gi seg. Og begrunnelsen for det? Manglende resultater. Arild Sundgot fikk dermed lede kanaifuglene gjennom treninger og kamper frem til Jörgen Lennartsson ble presentert som ny hovedtrener den 13. juli. I tillegg trakk Tor Ole Skullerud seg som Strømsgodsets trener i begynnelsen av juni.

Det som er felles for de lagene som har skiftet trener er at de ligger nederst på tabellen. Dermed brukes det at resultatene er uteblitt som årsak. Og i noen tilfeller manglende tillit i spillergruppen. At treneren har tapt garderoben. Det gjenstår å se om trenerbyttene får den ønskede effekten. Som oftest er optimismen større enn realismen. Med unntak av Strømsgodset, er det for de fleste ikke så veldig overraskende at disse lagene befinner seg der de er. Før seriestart ble de spådd å måtte slite for å overleve i Eliteserien.