Header

Online Betting Starter Her

Fenomenet Team Ingebrigtsen

Posted on Tags , , ,

Tre brødre, tre 1500 meterløp i EM, tre europamestere. Det kunne vært sammendraget for tre av Ingebrigtsen-brødrenes suksess på idrettsbanen, men det handler om mye mer. Team Ingebrigtsens utrolige suksess kan ikke sammenfattes i kun en setning. Det handler om en hel familie og en drive for suksess i idrett med en far som trener for sine egne barn. 

En helt spesiell familie fra Sandnes

gjert, filip, henrik og jakob ingebrigtsenIngen har vel unngått å få med seg suksessen til familien Ingebrigtsen under europamesterskapet i friidrett i Berlin i begynnelsen av august 2018. Dette er imidlertid ikke første gang en fra familien stikker av gårde med edelt metall. Team Ingebrigtsen har vært et begrep i mange år. En spesiell idrettsfamilie fra Sandnes i Rogaland, som i 2016 ble presentert i dokumentarserien over seks episoder på NRK. En familie med mor Tone og far Gjert i spissen for hele syv idrettsinteresserte barn.

En familie med konkurranseinstinkt og vinnervilje

Suksessen til Ingebrigtsen-brødrene handler ikke bare om talent. Det handler i stor grad om treningsvilje og en sult etter å lykkes. Det handler kanskje om en av Norges mest kompromissløse familier gjennom idrettshistorien. Det handler om en far eller kanskje mest trener som nektet en av sønnene å dra på sydenferie med kjæresten fordi det ikke passet inn i treningsprogrammet og oppkjøringen til friidrettssesongen. Det handler om en times morgentrening på rulleski i et parkeringshus før skolestart klokken halv ni.

Det handler om en familie som alltid har vært aktiv og hvor alle har drevet med både ski og friidrett. Det handler om hardt og målrettet treningsarbeid fra ung alder, som har resultert i suksess for tre av brødrene.

far og sønn ingebrigtsen - jakob og gjertI spissen for dette står Gjert Ingebrigtsen. Han trener sine egne barn uten noen formell trenerutdannelse. Ikke har han vært aktiv utøver selv heller. Som trener har han lært underveis. Og gjennom årene har denne dobbeltrollen som far og trener bydd på utfordringer. På den ene siden å være snill far, og på den andre siden å være en bestemt trener i visse situasjoner og ta mindre populære avgjørelser.

Konkurranseinstinktet er stort i familien og gjennomsyrer alt de gjør. Om det så skal bakes kanelboller konkurrerer alle ungene mot hverandre. Det handler ikke bare om å slå alle andre, men også om å bli best i familien. Det handler alltid om å vinne. Konkurranseinstinktet som går igjen i alt som familien Ingebrigtsen gjør er ikke alltid blitt tatt like godt imot. På foreldrekonferanser på skolen fikk foreldrene høre at de måtte dempe ungenes iver etter alltid å være best.

Som trener mener Gjert at samfunnet går i feil retning med tanke på å fremheve det som skal til for å bli best på idrettsbanen. Måten Team Ingebrigtsen trener på har tidvis blitt kritisert. I Norge skal man jo som kjent ikke konkurrere for tidlig. Mange mener at lek og konkurranse skal være det viktigste elementet innenfor barneidrett frem til en viss alder.

Samtidig har trener Gjert påpekt at selv om mange har andre synspunkter på trening enn Team Ingebrigtsen, så har de hele veien benyttet seg av allmenne treningsmetoder. Og det har aldri vært slik at far Gjert har pushet egne barn for å oppnå en suksess på idrettsarenaen som han ikke hadde. Det har alltid vært slik at treningen er blitt lagt opp etter samtaler. Hver og en har satt seg sine mål, og så har trener Gjert lagt et løp for å hjelpe dem med å nå disse målene. At dette krever hardt arbeid har imidlertid treneren aldri lagt skjul på.

EM i Berlin 2018

Så hva er det med denne familien som gjør at de klarer å få frem den ene utøveren i europeisk- og verdensklasse gang etter gang? Gode gener og talent forklarer sannsynligvis bare en del av dette. Det meste av forklaringen ligger nok i treningsarbeidet. At de tre som har hatt stor suksess på friidrettsbanen har fått det nettopp på grunn av hard trening og tidlig spesialisering. Ikke helt i tråd med offisiell norsk tankegang når det kommer til barneidrett, men kanskje ikke så mye i opposisjon til det heller, om man ser nærmere på det. For det er ingen tvil om at brødrenes suksess har kommet fordi konkurranseinstinktet og vinnerviljen er stor, men de har også selv vært med på å sette seg mål for hva de skal oppnå. Dermed har de også hatt motivasjonen for å lykkes. Det er kanskje det viktigste.

Og lyktes har de gjort i aller høyeste grad. EM i Berlin er bare den siste bekreftelsen på at godt arbeid betaler seg. Ikke mange familier har en europamester i sin midte. Foreløpig har familien Ingebrigtsen tre. Og det er tre av tre mulige. Og på den samme distansen. Henrik vant 1500 meter i EM i 2012, Filip i 2016 og sist Jakob i 2018. Det er bare helt rått!

Det hele startet med Henrik Ingebrigtsen

henrik ingebrigtsenHenrik Ingebrigtsen ble født 24. februar i 1991 og fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i internasjonal friidrett i 2012. Det betyr imidlertid ikke at han ikke hadde markert seg før den tid. Han vant flere norgesmesterskap for junior både i 2009 og 2010 på distanser som 800 meter, 1500 meter og 2000 meter hinder. Sølv på 1500 meter i senior-NM fikk han med seg som attenåring i 2009, og året etter ble han like så godt norsk mester for seniorer på 1500 meter.

Som nevnt over ble det gått på rulleski i parkeringshuset i Sandnes. Om dette gjorde at Henrik ble et multitalent i ung alder vites ikke, men han ble i allefall norsk juniormester på ski i 2008 da han vant 10 kilometer fristil.

Etter at 2011 ble preget av skader, kom endelig fremgangen og det store gjennombruddet på internasjonalt seniornivå i 2012. I april slettet han en av de lengstlevende norske rekordene under et 1500 meterløp i USA. Da ble det ny norsk rekord da Lars Martin Kaupangs 36 år gamle rekord ble senket med ett sekund fra 3.37,4 til 3.36,39. Noen måneder senere tok han enda en gammel rekord. Da var det Knut Kvalheims 38 år gamle rekord på en engelsk mil som ble flyttet fra 3.56,2 til 3.54,28 under et løp i London.

Før han senket norgesrekorden på en engelsk mil hadde han imidlertid blitt europamester. Det skjedde da han vant 1500 meteren på 3.46,20 den 1. juli under friidretts-EM i Helsinki. Under OL i London i 2012 ble det en imponerende femteplass med ny norsk rekord på tiden 3.35,43. I 2012 tok Henrik også med seg NM-gull på 1500 meter samt et EM-gull i terrengløp under U23-mesterskapet.

I 2013 tok Henrik med seg et NM-gull på 800 meter samt et gull på 5000 meter under U23-EM i Tammerfors. I den kommende sesongen 2014 var det klart for mer edelt metall og raske rundetider. Under Diamond League i Eugene den 31. mai ble det ny norsk rekord på en engelsk mil med tiden 3.53,62. Den rekorden holdt ikke lenge. Allerede 11. juni under Bislet Games ble den norske rekorden senket helt ned til 3.50,72 da Henrik løp inn til en sterk fjerdeplass. I juli var det dukket for to norske rekorder på 1500 meter. Først under Diamond League-stevnet i Lausanne den 3. juli med tiden 3.33,68, og deretter 3.31,46 under Diamond League-stevnet i Monaco den 18. juli. Senere på året forsvarte Henrik nesten EM-gullet på 1500 meter under friidretts-EM i Zürich, da han tok sølvmedalje nøyaktig et halvt sekund bak vinneren.

I 2015 sesongdebuterte Henrik internasjonalt den 6. mars under innendørs-EM i Praha. Det gjorde han riktig så godt på 3000 meter. I førsøket ble det ny personlig rekord på tiden 7.47,83, og i finalen forbedret han like så godt denne til ny norsk rekord på 7.45,54. Det holdt til EM-bronse. Under det samme mesterskapet satte han også ny norsk rekord innendørs på 1500 meter med 3.39,70. Sesongen bød også på to nye NM-titler på henholdsvis 5000 meter og i terrengløp.

I 2016 stod både OL og EM på programmet. Under EM i Amsterdam endte Henrik på en tredjeplass i finalen på 1500 meter, 53 hundredeler bak vinneren. Det gjorde kanskje ikke så mye siden gullvinneren het Filip Ingebrigtsen. I løpet av tre påfølgende friidrett-EM hadde med andre ord Henrik sikret seg alle tre medaljevalørene på en og samme distanse. OL i Rio de Janeiro ble en nedtur grunnet problemer med både hamstringen og en tå.

Tåen ble operert etter 2016 sesongen, og dermed var det en revansjesugen Henrik Ingebrigtsen som kom til innendørs-EM i Beograd i begynnelsen av mars 2017. Det endte med en sølvmedalje på 3000 meter. Imidlertid røk resten av 2017-sesongen siden problemene med hamstringen gjorde at en operasjon ble nødvendig.

Sesongdebuten i 2018 skjedde under et 5000 meterløp i California den 3. mai. En skadefri Henrik løp de tolv rundene riktig så bra. Det endte med ny personlig rekord på 13.16,97. En forbedring på mer enn ti sekunder. Til EM i Berlin kom Henrik med et mål om finaleplass og medalje på både 1500 og 5000 meter. Sandnes-løperen fulgte opp og klarte finaleplass på begge distansene. På 1500 meter ble det fjerdeplass med tiden 3.38,50. Kun 40 hundredeler bak europamesteren. Den sure fjerdeplassen ble kanskje lettere å svelge i og med at gullvinneren ble nok en bror, nemlig Jakob Ingebrigtsen. Dagen etter 1500 meteren gikk finalen på 5000 meter. Det endte på tiden 13.18,75 og en flott sølvmedalje. Henrik jublet som om det ble gull siden gullvinneren for andre dag på rad het Jakob Ingebrigtsen.

Filip Ingebrigtsen – familiens andre europamester

filip ingebrigtsen winnerFilip ble født 20. april i 1993. Han har også flere juniortitler, og slo igjennom på seniornivå i Norge med NM-sølv i terrengløp i 2011. Senere er det blitt mange NM-medaljer i alle valører på distanser som 1500 og 800 meter. I 2016 ble det to sølv under norgesmesterskapet innendørs på henholdsvis 1500 og 3000 meter.

Sitt store internasjonale gjennombrudd fikk Filip da han ble europamester på 1500 meter under mesterskapet i Amsterdam i 2016 med tiden 3.46,65. Dette fulgte han opp med en sterk bronsemedalje på 1500 meteren under VM i London i 2017 med tiden 3.34,53.

I stevnene på vår og forsommeren 2018 hadde han sterke løpsprestasjoner med nye personlige rekorder på både 1500 og 5000 meter. I Monaco 20. juli løp han 1500 på 3.30,01 og dagen etter 5000 meter på 13.30,48. Han var derfor sett på som en medaljekandidat på begge distansene under EM i Berlin. På 1500 meteren som den største favoritten. Han imponerte i semifinalen, men et fall i denne påførte ham en skade som hemmet han i finalen. Det endte dermed med en skuffende tolvte plass. Finalen på 5000 meteren dagen etterpå måtte han trekke seg fra på grunn av skaden.

Kometen Jakob Ingebrigtsen

jakob ingebrigtsen flaggÅrets komet på friidrettsbanen Jakob ble født den 19. september i 2000. Han har sin unge alder til tross satt mange rekorder i aldersbestemte klasser på norsk, nordisk, europeisk og verdensnivå. Under Diamond League-stevnet i Eugene i 2017 ble han den yngste som har løpt under fire minutter på en engelsk mil med tiden 3.58,07.

Mange mesterskapsmedaljer er det også blitt. EM i terrengløp for juniorer vant han i både 2016 og 2017. I 2017 sikret han seg gull på både 5000 meter og 3000 meter hinder under U20-EM i Grosetto. Under NM i 2017 tok han sitt første seniorgull med tiden 13.35,84 på 5000 meter. Og under innendørs-NM i 2018 ble det gull på både 1500 og 3000 meter. Da ble han den første europeiske junioren til å løpe under åtte minutter på 3000 meter med tiden 7.56,74. Fra U20-VM i Tammerfors i 2018 ble det sølv og bronse på henholdsvis 1500 og 5000 meter.

Under Diamond League-stevnet i Monaco den 20. juli ble han nummer fire og satt ny personlig rekord, europarekord for U20 og ny verdensrekord for U18 med tiden 3.31,18. Dette bar bud om at Jakob var å regne med under EM i friidrett. Og unggutten slo til og sikret seg gull på 1500 meter med tiden 3.38,10. Med det ble han tidenes yngste europamester på seniornivå, og den første født i dette årtusenet. Jakob hvilte ikke lenge på laurbærene. Dagen etter var det finale på 5000 meter, og der spurtslo han bror Henrik og sikret seg gull nummer to med tiden 13.17,06. Ny personlig rekord og U 20-europarekord. Med dette var en ny stjerne født på friidrettshimmelen.