Header

Online Betting Starter Her

Fotball-VM 2018

Fotball VM 2018. Grafikk av vm-trofeet på rød bakgrunn. Sommerens høydepunkt for de fotballinteresserte er uten tvil verdensmesterskapet i Russland. Fotball-VM 2018 foregår mellom 14. juni og 15. juli. Det er 21. gang turneringen går av stabelen. Første gang det ble arrangert VM i fotball var i 1930. Den gang gikk verdensmesterskapet av stabelen i Uruguay. Etter den tid er det arrangert VM i fotball hvert fjerde år. Med unntak av i 1942 og 1946. Dette på grunn av andre verdenskrig. Brasil er det eneste landet som har vært med i alle turneringene med sine 20 opptredener. Italia og Tyskland har vært med i 18 sluttspill.

Fotball-VM 2018. Et skinnende VM-trofe i gullTil det første mesterskapet ble deltagerlandene invitert. Etter den tid har samtlige turneringer krevd kvalifiseringsspill. Og til VM i fotball 2018 var det første gangen i historien at alle 209 medlemmene av FIFA deltok i kvalifiseringsspillet. Unntaket var den forhåndskvalifiserte vertsnasjonen Russland.

I fotball-VM 2018 er det land fra 32 nasjoner som vil kjempe om heder og ære. Det har vært deltagerantallet siden VM i Frankrike i 1998. Fra 1982 til 1994 deltok 24 nasjoner i sluttspillet, mens det fra 1934 var 16 land med i turneringen. I det første mesterskapet i 1930 var det 13 inviterte lag. Dette er dermed en turnering som har vokst enormt både sportslig, interessemessig og derfor ikke minst økonomisk.

I VM i 2018 starter turneringen med at alle de fire lagene i hver av de 8 gruppene møtes en gang. Deretter går de to beste over til finalerundene. Hvor vinneren av hver kamp går videre til neste runde. Og det hele ender med to lag i finalen i Moskva den 15. juli.

 

Brasil er blitt verdensmester flest ganger

Fotball-VM 2018. Ronaldinho og Rivaldo kysser trofeet etter at Brasil vant VM i 2002I 1930 stakk vertslandet Uruguay like så godt av med tittelen etter å ha slått Argentina 4-2 i finalen. Og de vant også i Brasil i 1950. Under de andre mesterskapene er det også flere nasjoner som har tatt med seg noen verdensmestertitler. Brasil er grossisten med hele fem VM-titler. Italia og Tyskland har også forsynt seg godt. Begge landene har vunnet VM fire ganger. Nevnte Uruguay samt Argentina har klart bragden to ganger. England, Frankrike og Spania er blitt verdensmester i fotball en gang.

Et VM uten flere fotballstorheter

Den største bomben var det nok at Italia ikke kom til VM 2018. Landet som har vunnet verdensmesterskapet hele fire ganger røk ut i playoff mot Sverige. Dette vil være først gangen siden 1958 at det spilles VM i fotball uten at støvellandet er med. Mesterskapet vil også gå uten Nederland. Landet tok bronse senest i 2014 og har vært i finalen tre ganger tidligere. Dog uten å vinne.

Fotball-VM 2018. Bilde i sort-hvitt av det italiensk landslaget da de vant VM i 1938.Fra Sør-Amerika vil Chile bli savnet. Copa America-vinner og finalist senest i prøve-VM i 2017. Fra Afrika klarte heller ikke Kamerun som vant Afrikamesterskapet i 2017, å kvalifisere seg. Mange vil nok savne de kamerunske løvene. Ghana og Elfenbenskysten som også har vært med i tre siste mesterskapene vil glimre med sitt fravær. Og USA klarte heller ikke å komme igjennom nåløyet. Det er første gang siden 1986 at de ikke blir å se under et VM i fotball.

 

Island, Danmark og Sverige er de nordiske håpene

Det er første gangen Island er klare for et VM i fotball. Og det er også den nasjonen med færrest innbyggere som noen gang har kvalifisert seg. Men antall innbyggere skjemmer ingen. For de som husker hvordan islendingene herjet under forrige fotball-EM, hvor de blant annet slo ut England i åttendedelsfinalen, vet man at de ingen grunn til å stå med luen i hånden. På sagaøyen er forventningene store, og det med rette. Island møter Argentina, Kroatia og Nigeria i det innledende gruppespillet.

Fotball-VM 2018. Jublende danske landslagsspillere i røde drakter kaster Åge Hareide i luften etter at VM er sikret i playoff.Danmark kom seg til VM i fotball etter å ha beseiret Irland i playoff. Med landslagssjef Åge Hareide som hærfører skal det bli spennende å se hva danskene får til. De vant EM i 1992 og har visst dansk dynamitt i flere mesterskap. Dette er danskenes femte verdensmesterskap, og deres beste prestasjon er en tapt kvartfinale i 1998. I gruppespillet er de kommet i en gruppe som mange mener gir overkommelig motstand, med Frankrike, Peru og Australia.

Sverige er den nordiske fotballstorheten med massevis av opptredener og noe edelt metall fra verdensmesterskapene. De deltar for 12. gang i turneringen. I løpet av de tidligere årene er det blitt to bronsemedaljer og en sølvmedalje. Sølvet kom etter at de tapte finalen mot Brasil på hjemmebane i 1958. I årets fotball-VM har svenskene havnet i det som mange beskriver som dødens gruppe i det innledende gruppespillet. Der skal Sverige møte Tyskland, Mexico og Sør-Korea.

Fotballarenaene

Fotball-VM 2018. Bilde inne fra finalestadion Kuzjniki stadion i MoskvaEt stort arrangement som verdensmesterskapet i fotball krever mange fotballbaner for å kunne avvikle turneringen. Under fotball-VM 2018 vil det bli spilt fotball på hele tolv forskjellige fotballarenaer. Gruppespillene vil foregå på alle tolv, mens bronsefinalen og finalene vil finne sted i henholdsvis St. Petersburg og Moskva. To av fotballstadionene befinner seg i den russiske hovedstaden Moskva. De andre er spredd utover i den vestlige delen av landet. De tolv fotballarenaene som det vil bli spilt kamper på under VM i fotball 2018 er omtalt under.

VM-finalen går på en velkjent stadion

 • Kuzjniki stadion er nyrenovert til VM med en publikumskapasitet på 81 000 tilskuere. Het tidligere Lenin-stadion og har tidligere blitt brukt både under sommer-OL i 1980, VM i friidrett i 2013 samt finalen i Champions League i 2008. Ble tidligere benyttet som hjemmebane av Spartak Moskva.
 • Fotball VM 2018. Kart over hvor fotballstadionene er plassert i RusslandOtkrytije stadion har en kapasitet på 45 360 tilskuere. Siden åpningen i 2014 er den blitt brukt av Spartak Moskva. Under verdensmesterskapet i fotball vil den gå under navnet Spartak stadion.
 • Krestovsky stadion i Sankt Petersburg tar 68 134 tilskuere. Det er hjemmebanen til FC Zenit St. Petersburg, og den kalles ofte for Zenit stadion. Banen ble påbegynt allerede i 2006, men etter mange utsettelser og budsjettoverskridelser ble den først åpnet i 2017.
 • Kazan Arena fra 2013 kan romme 45 379 tilskuere. Ligger i byen med samme navn og er hjemmebanen til FC Rubin Kazan.
 • Volgograd Arena i den historiske byen bedre kjent som Stalingrad, kan ta imot 45 568 fotballtilhengere. Denne er fra 2017 og er bygget på samme sted som Central Stadium lå før den ble revet.
 • Central Stadium i Yekaterinburg er opprinnelig fra 1957, men arenaen har vært igjennom en stor modernisering i forkant av fotball-VM 2018. Under mesterskapet vil den gå under navnet Ekaterinburg Arena og kunne romme 35 696 tilskuere. Etter VM vil om lag 12 000 sitteplasser bli fjernet slik at banen deretter kan ta 23 000 tilskuere.
 • Fisht Olympiastadion ligger i Sotchi, og var ferdig i 2013 i tide for vinter-OL 2014. Tilskuerkapasiteten er økt til 47 659 til VM, men vil bli redusert til 40 000 etter at mesterskapet er over.

Fotballstadioner som er helt nye til VM

 • Kaliningrad stadion ligger ved Østersjøen i den russiske enklaven mellom Polen og Litauen. Banen har en tilskuerkapasitet på 35 212, og kalles også for Arena Baltika.
 • Nizhny Novgorod stadion med en publikumskapasitet på 44 899.
 • Mordovia Arena i Saransk har en kapasitet på 44 442 tilskuere. Etter VM vil de øverste delene av tribunen bli tatt ned. Dette vil redusere den fremtidige kapasiteten til 28 000.
 • Cosmos Arena ligger i Samara og kapasiteten er på 44 918 tilskuere.
 • Rostov Arena i Rostov ved elven Don vil under fotballkampene i VM ha en publikumskapasitet på 45 000, men også her vil den bli redusert etter mesterskapet. Kapasiteten post-VM vil ligge på 42 000 publikummere.