Header

Online Betting Starter Her

Kjenner du til historien om VM-trofeet?

den gangen italia vant vmDa det første verdensmesterskapet ble avviklet i Uruguay i 1930 var ikke interessen for å delta overveldende stor i de europeiske landene. Det var langt å reise med båt. Flyene gikk ikke så ofte og raskt mellom verdensdelene som i dag. Og ikke minst var det harde tider med anstrengt økonomi i de aller fleste land. Den store verdensdepresjonen etter børskrakket på Wall Street i oktober i 1929 hadde begynt.

head of fifa when foundedDette var faktorer som gjorde at det som i dag er fotballstorheter som Italia, Tyskland og Spania, ikke akkurat ivret for deltagelse i tidenes første fotball-VM. Det gikk så langt at lederen av Det internasjonale fotballforbundet, FIFA måtte invitere landene som ble med. FIFA ble den gang ledet av franskmannen Jules Rimet. For å sikre europeisk deltagelse inviterte han med land som Romania, Jugoslavia, Belgia og Frankrike. Med andre ord var det ikke mye som ligner på dagens situasjon, hvor kampen om en plass i verdensmesterskapet er knallhard.

Den første VM-pokalens dramatiske liv

world cup trophy old versionI dag er det slik at verdensmesteren får et stort og flott vandretrofé. Dette har vært VM-troféet siden 1974. Til det første mesterskapet fikk man laget Jules Rimet-troféet. Etter? Ja, nettopp! Lederen av FIFA gjennom mer enn 33 år. Dette ble brukt i alle mesterskap fra 1930 til og med 1970. Da vant Brasil det for tredje gang og fikk det til odel og eie.

I løpet av de 40 årene var VM-troféet med på litt av en reise. Det var utformet som en kvinne med vinger som bærer en tikantet kopp. Sannsynligvis er dette inspirert av Nike. Gudinnen som i gresk mytologi legemliggjorde seieren. Nike er også kjent som den bevingede seiersgudinnen, og nike betyr seier på gresk.

Første gangen troféet fikk litt spesialbehandling var under andre verdenskrig. Da befant det seg i Italia etter at landet hadde blitt verdensmestere i fotball både i 1934 og 1938. Av frykt for at troféet skulle bli konfiskert av nazistene, ble det «stjålet» av den italienske sportsfunksjonæren Ottorino Barassi. Italieneren oppbevarte det under sengen sin og returnerte det til FIFA etter krigen.

Helten Pickles

pickles the dogSå var det udramatisk frem til mars i 1966. Da ble det igjen stjålet under en utstilling i Westminster i London. Denne gangen av Edward Betchley som kalt seg «Johnson». Han ville gjerne ha løsepenger for det, men slik gikk det ikke. Han ble arrestert etter kort tid, men uten troféet. Det ble senere funnet igjen av hunden Pickles. Sammen med eieren David Corbett gikk Pickles på tur langs Themsen, da han snuste frem til pokalen som lå innpakket i papir under en hekk. Pickles ble belønnet med et gedigent lammelår og en medalje for funnet.

Tyveriet skapte fortvilelse hos FIFA siden VM var kun fire måneder unna. Og i England førte det til en nasjonal leteaksjon. Selv om Picles fant troféet etter en uke, hadde Det engelske fotballforbundet i mellomtiden sørget for at det ble laget en kopi. Den var i gullbelagt bronse og ble kjøpt på auksjon av FIFA for 254 000 britiske pund i 1997. Deretter ble det gitt til fotballmuseet i Preston.

Det ekte troféet ble i England frem til VM i 1970 da det endte for godt i Brasil. Det ble senere stjålet nok en gang. Det skjedde i 1983. Siden har det ikke kommet til rette, og en antar at tyvene har smeltet det ned.

Dagens VM-trofé

world cup trophy modernEtter at Brasil fikk Jules Rimet-troféet til odel og eie, måtte det laget et nytt. Dagen versjon ble valgt ut etter en designkonkurranse. Vinnerversjonen ble designet av Silvio Gazzaniga. Troféet er laget i 18 karat gull. Det ble gitt til vinneren for første gang under VM i Tyskland, og gikk dermed til vertsnasjonen. I tillegg til troféet til vinneren, får alle deltakerne en medalje. Etter fire år må den nasjonen som ikke forsvarer VM-tittelen gi det fra seg, men får en forgylt kopi.

Dagens VM-trofé er på vandring frem til år 2042. Da må det lages et nytt. Årsaken til det er ikke at gullet går ut på dato, men at det ikke er plass til flere vinnernavn på plaketten i bunnen av troféet. Etter at det pensjoneres i 2042 vil det bli stående i FIFAs lokaler i Zürich i Sveits.