Header

Online Betting Starter Her

Litt VM-historikk

fra vm 1930. fotograf ukjentFotball-VM 2018 i Russland er det 21. mesterskapet som blir avviklet. Første gangen var i 1930. Med unntak av i 1942 og 1946, er det blitt arrangert VM i fotball hvert fjerde år siden den gang. I 1942 på grunn av andre verdenskrig. Fire år senere i 1946 indirekte på grunn av den forutgående krigen, fordi flere land nektet å spille mot Japan, Tyskland og Italia. I det første mesterskapet etter krigen i 1950 ble fremdeles både Tyskland og Japan nektet deltagelse. Italia var imidlertid inne i varmen igjen.

Mange land har hatt gleden og æren av å arrangere mesterskapet en gang. Flere land har også gjort det to ganger. Dette er Brasil, Italia, Tyskland, Frankrike og Mexicos. Mexico fikk mesterskapet i 1986 etter at Colombia måtte trekke seg som arrangør på grunn av økonomiske årsaker. Ingen land har hittil stått som arrangør av fotball-VM i tre ganger. Neste VM i 2022 vil gå av stabelen i Qatar.

Til det første verdensmesterskapet i fotball ble landene invitert

For å komme til et verdensmesterskap spiller alle medlemslandene av Det internasjonale fotballforbundet FIFA, kvalifisering. Det er ikke enkelt å komme seg gjennom nåløyet og kvalifisere seg. Og det er ikke sjelden at såkalte store fotballnasjoner ikke klarer det. Tidligere var tittelforsvareren automatisk kvalifisert til neste mesterskap. Etter 2002 ble det slutt på at den regjerende verdensmesteren ikke måtte spille kvalifisering. I dag er det kun vertslandet som slipper kvalifiseringsspill for en plass i fotball-VM.

Fotball-VM. Jules Rimet deler ut trofeet i 1930I det første verdensmesterskapet var det ikke slik. Heller tvert om. Det første mesterskapet ble arrangert i Uruguay i 1930. Landet fikk tildelt mesterskapet foran land som Spania, Nederland, Italia og Sverige. Dette fordi de var dobbeltregjerende olympiske mestere. I tillegg feiret landet hundreårsjubileum for uavhengigheten. Det ble ikke spilt noe kvalifiseringsspill og tretten land ble invitert til turneringen. Dette var Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Paraguay, Peru, Uruguay, Belgia, Frankrike, Jugoslavia, Romania, Mexico og USA.

En solid sør-amerikansk dominans med syv lag. Dette var selvsagt ikke helt tilfeldig. I 1930 var det langt til Uruguay. Ingen europeiske lag virket i det hele tatt interessert i å ta den lange og dyre reisen dit. I Europa var det vanskelige tider økonomisk. Derfor fristet det ikke med lange avstander og store reisekostnader for mange aktuelle land. FIFAs franske leder Jules Rimet måtte faktisk be Jugoslavia, Romania, Belgia og Frankrike om å bli med.

Vertslandet vant hele turneringen og ble den første verdensmesteren i fotball. USA ble best av de ikke sør-amerikanske lagene, mens Jugoslavia ble best av de europeiske.

VM-finalene domineres av noen få land

Fotball-VM. Fra finalen i 1978 mellom Argentina og NederlandHittil er det spilt 20 VM-finaler i fotball. 12 land har spilt i minst en finale, men det er noen som alltid er der. Et av landene Brasil, Tyskland, Argentina, Italia og Nederland har alltid nådd finalen. Eller to av dem. Hele ni ganger har to av disse fem landene møttes i en finale under et fotball-VM. Disse fem landenes dominans gjenspeiler seg også i at de er blitt verdensmestere 15 ganger. Samt at de har sikret seg 29 av 40 finaleplasser. Ekstra tydelig ble dette blant annet under VM i Brasil i 2014 hvor denne gruppen sikret seg alle semifinaleplassene.

Visste du dette fra VM-historien?

  • I dag designes det ny fotball til hvert fotball-VM. Til det første mesterskapet i 1930 var det ingen FIFA-ball. I finalen ble det brukt to baller. Argentina fikk bruke sin i første omgang. I andre omgang fikk vertslandet Uruguay benytte sin ball. Rekkefølgen ble avgjort på myntkast.Fotball-VM. FIFA ball og vinnertrofeet.
  • I 1934 nekte tittelforsvarer Uruguay å stille opp i VM fordi arrangøren Italia ikke hadde deltatt i Uruguays VM fire år tidligere.
  • I 1938 var det Argentina som nektet å delta fordi Frankrike ble tildelt sluttspillet. Argentina hadde nemlig også søkt om å få arrangere det samme verdensmesterskapet.
  • At VM i Mexico i 1970 var det første mesterskapet der innbytte av spillere var tillatt?
  • At mesterskapet i Mexico i 1970 var det første med gule og røde kort? Advarsler og utvisninger hadde eksistert tidligere også, men nå ble de symbolske og konkrete kortene introdusert.