Header

Online Betting Starter Her

Trekningen til fotball VM i 2018

fifa wc 2018 official bannerVerdensmesterskapet i fotball i Russland vil by på mye god fotball, spennende møter mellom storheter og garantert spesielle episoder og flotte mål. Mesterskapet blir avviklet i perioden 14. juni til 15. juli. Åpningskampen går mellom vertsnasjon Russland og Saudi-Arabia på den totalrenoverte Luzjniki-stadion i Moskva den 14. juni. Der vil også VM-finalen gå av stabelen klokken 18 lokal tid den 15. juli.

Gary LIneker og Maria KomandnajaHvem som møter hverandre i det innledende gruppespillet ble klart i løpet av trekningen som ble holdt i kongresspalasset i Kreml i Moskva den 1. desember i 2017. Trekningen ble ledet av Gary Lineker, Englands tidligere VM-toppscorer. Sammen med den russiske sportsjournalisten Maria Komandnaja. Til å trekke ut lagene var det invitert gamle VM-helter som Diego Maradona, Gordon Banks, Laurent Blanc, Cafu, Carles Puyol og Fabio Cannavaro. Med andre ord en samling av tidligere verdensmestere i fotball.

Seedingen av lagene før trekningen

Den trekningen ble utelukkende basert på rankingen til det internasjonale fotballforbundet FIFA. Trekningen til VM i Brasil i 2014 fikk nemlig massiv kritikk fordi hvordan lagene var plassert i puljer til trekningen. Ved trekningen til VM i 2018 var man derfor tilbake til den tidligere løsningen basert på FIFA-rankingen.

Til VM-trekningen ble derfor lagene plassert i fire puljer med åtte lag. Pulje 1 bestod av vertslandet Russland og de syv lagene som hadde best FIFA-rangering. Pulje 4 bestod av de åtte lagene som hadde dårligst plassering på FIFA-rankingen av de 32 lagene som kvalifiserte seg til VM. I tillegg er det også en regel til som kan tre i kraft under trekningen. Det er at lag fra samme konføderasjon ikke kan havne i samme gruppe. Unntaket fra dette er de europeiske lagene tilhørende UEFA, hvor maks to lag kan møte hverandre. Til kampene i cup-spillet etter det innledende gruppespillet er det ingen slike regler.

 

Det innledende gruppespillet består av tre kamper for hvert lag, slik at alle møter hverandre. Etter at trekningen var ferdig ble det disse åtte gruppene til gruppespillet;

  • Gruppe A: Russland, Uruguay, Egypt og Saudi-Arabia
  • Gruppe B: Portugal, Spania, Iran og Marokko
  • Gruppe C: Frankrike, Peru, Danmark og Australia
  • Gruppe D: Argentina, Kroatia, Island og Nigeria
  • Gruppe E: Brasil, Sveits, Costa Rica og Serbia
  • Gruppe F: Tyskland, Mexico, Sverige og Sør-Korea
  • Gruppe G: Belgia, England, Tunisia og Panama
  • Gruppe H: Polen, Colombia, Senegal og Japan

Som man ser havnet tolv lag fra UEFA i samme gruppe. Årsaken til at det åpnes opp for det er at Europa har flest lag med i ethvert VM-sluttspill. De to beste lagene fra hver gruppe går videre til åttedelsfinale.

Etter endt trekning ble det som vanlig forskjellige reaksjoner blant trenere og spiller. Noen mente de havnet i greie grupper, mens andre var av den oppfatning at deres lag havnet i en tøff gruppe.

Motstanderne til de nordiske vikingene

trekningenBlant de nordiske landene fikk vel Sverige tøffest motstand. De havnet i pulje med regjerende verdensmester Tyskland i tillegg til Mexico og Sør-Korea. Dette ble av mange betegnet som dødens gruppe, men kampene skal spilles og i et mesterskap kan mye skje. Sverige spiller sin første VM-kamp mot Sør-Korea på Nizjnij Novgorod Arena den 18. juni.

Danmark med norske Åge Hareide som hærfører, fikk lettere motstand. Hareide ville ikke kalle det en drømmetrekning, men mente at det kunne vært mye verre. Med lag som Frankrike, Peru og Australia bør det være mulig for dansk avansement ifølge landslagssjefen. Frankrike blir tøff motstand, men de andre lagene bør Danmark ha en god sjanse til å beseire. Hareide mesterskapsdebuterer når Danmark møter Peru på Mordovia Arena i Saransk den 16. juni.

Island er i VM for første gang og var et av de første landene som ble klare for VM. Landet møter også tøff motstand i lag som Argentina, Kroatia og Nigeria. Spesielt Argentina med Lionel Messi i spissen blir en hard nøtt, men med de islandske vikingene skal man aldri si aldri. Kroatia slo de senest i VM-kvalifiseringen. Og ingen som følger med på fotball har vel glemt hvordan Island herjet i fotball-EM i 2016. Da var det islandske laget en av de store positive overraskelsene. I et EM hvor de blant annet beseiret England i åttendedelsfinalen. Vikingene fra sagaøyen får sin VM-debut mot nettopp Argentina og Messi. Kampen spilles på Otkrytije Arena i Moskva den 16. juni.

Russland var heldige med trekningen?

Ellers er det mange som mener at vertsnasjonen Russland var heldig med trekningen, og at motstandere som Saudi-Arabia, Egypt og Uruguay er grei motstand. Det gjenstår å se. Etter Mohamed Salahs herjinger for Liverpool denne sesongen vil det nok bli enkelte russiske forsvare som får kjørt seg. En god keeper skal det også være for å hindre at Liverpool-spissen putter på noen mål også for Egypt.

Veien etter gruppespillet

Etter at alle de 48 gruppespillskampene er spilt i perioden 14. til 28. juni, starter cupspillet med 8-delsfinaler den 30. juni. De to beste lagene i hver gruppe går videre til cupspillet. Deretter er det som kjent bare vinneren som går videre til neste runde. Helt til det kun gjenstår to lag i VM-finalen.