Header

Online Betting Starter Her

Veien til fotball-VM

Fotball VM.2018. Grafikk av en fullsatt fotballarena. Under fotball-VM i 2018 deltar det 31 lag som har kvalifisert seg enten direkte gjennom puljespill eller via play off etter puljespillet. Kun vertsnasjonen Russland har sluppet å kvalifisere seg. Kvalifiseringene har foregått i regi av de respektive nasjonenes fotballkonføderasjoner.  Til mesterskapet kommer det fem nasjoner fra henholdsvis Afrika, Asia og Sør-Amerika. Fra Nord- og Mellom-Amerika har tre land kvalifisert seg. Europa er fotballkonføderasjonen med flest lag. 14 land tilhørende det europeiske fotballforbundet UEFA blir å se under VM i 2018. Dette inkluderer vertslandet.

Fire fotballkonføderasjoner spiller play off mot andre konfødersjoner

Dette er imidlertid ikke de plassene hver konføderasjon har på forhånd. Med unntak av fotballkonføderasjonene i Europa og Afrika så har de fire andre medlemmene av Det internasjonale fotballforbundet FIFA, også halve plasser. Det betyr at det beste laget som ikke kvalifiserer seg må ut i play off mot et tilsvarende lag fra en annen fotballkonføderasjon. Dette gjelder dermed konføderasjonene for Asia, Nord- og Mellom-Amerika, Oceania og Sør-Amerika.

Fotball-VM. Utsnitt av landslagene til Honduras og Australia før play off. Oceania har for eksempel bare en halv plass til et VM i fotball. Derfor må det beste landet derifra alltid ut i play off. Ofte mot lag nummer fem i den sør-amerikanske kvalifiseringen. Til fotball-VM 2018 endte det med at New Zealand tapte i play off mot Peru. Dette er nok også noe av årsaken til at Australia meldte seg inn i den asiatiske konføderasjonen i 2006. Det betyr ikke at veien er enklere av den grunn. Til VM i 2018 kom Australia gjennom først å beseire Syria i play off. Og dermed bli det beste nummer tre laget i Asia. Før de deretter slo Honduras i en ny interkontinental play off.

Fotball-VM. Bilde med noen fotballstjerner. På veien til dette verdensmesterskapet i fotball var det 209 lag eller land fra seks konføderasjoner som kjempet om en plass. Det ble spilt 868 kamper og scoret 2 454 mål. Dette gir et snitt på 2,83 per kamp. Det lover bra for mesterskapet. Selv om man vet at lagene gjerne blir mer forsiktige i et mesterskap. Spesielt utover i finalerundene da det står mer og mer på spill. Likevel er et snitt på 2,83 mål per kamp bra.

Håp om flere mål i snitt under VM i 2018?

Det er for eksempel høyere enn i alle mesterskap siden VM i Mexico i 1970. Den gang ble det scoret 3 mål i snitt. Ellers er det tre mesterskap med 2,8 mål i snitt per kamp. Det skjedde i Chile i 1962, England i 1966 og i Spania i 1982, I siste VM i Brasil ble det i snitt scoret 2,7 mål per kamp. I alle de andre mesterskapene etter 1970 har snittet ligget mellom 2,2 og 2,7 mål per kamp.

Det laveste VM -snittet er altså på 2,2 mål per kamp. Det skjedde under VM i Italia i 1990. Dette var nok noe av årsaken til at det fra og med VM i USA i 1994 ble gitt tre poeng for en seier og ikke to poeng. Flere poeng gjør det mer fristende med en seier enn et uavgjortresultat.

Fotball-VM. Finaleballen fra VM i Sveits i 1954.I de første seks verdensmesterskapene fra 1930 i Uruguay til og med VM i Sverige i 1958, var antallet mål per kamp høyere. Det høyeste noen gang var under VM i Sveits i 1954. Da ble det scoret hele 5,4 mål per kamp. Det er formidabelt. I de andre mesterskapene av de seks første lå snittet mellom 3,6 og 4,7. Også det er mange mål.

Sjansene er nok små for at man vil oppleve så mange mål i snitt per kamp under fremtidige fotball-VM. Til det er den internasjonale fotballen blitt for tett og jevn. Det er lenge siden at enkeltkamper under et VM bød på utklassingseire.  Den siste var da Ungarn slo El Salvador 10-1 i 1982. Ellers har det skjedd to ganger at et lag har vunnet 9-0. Det skjedde i 1954 og 1974. Men på en henholdsvis god og dårlig dag kan selv storheter gå på en smell eller leke med en storhet. Det skjedde senest i semifinalen under VM i Brasil i 2014, da vertsnasjonen tapte hele 7-1 mot den senere verdensmesteren Tyskland.

Det kan derfor av og til scores mye mål selv i dag. Derfor går det an å håpe på et snitt på over tre mål per kamp i det kommende verdensmesterskapet i fotball.