Header

Online Betting Starter Her

Håndball-EM 2018 for kvinner

Posted on Tags , , , , ,

Det nærmer seg sakte men sikkert et nytt mesterskap i håndball for damer. Her i Norge er vi etter hvert blitt litt bortskjemte med damehåndball og jakt på medaljer og mesterskapstitler i adventstiden. I år er det håndball-EM og dette mesterskapet skal gå i Frankrike. I atten dager fra slutten av november og frem til EM-finalen den 16. desember vil det garantert bli mye spenning og god damehåndball å se på. De norske damene er kvalifisert, og folkeyndlingene vil garantert bli fulgt av en hel nasjon i jakten på enda mer edelt metall.

Suksessrike håndballdamer siden 1986

Basert på de siste tiårene er det ikke rart at de norske håndballdamene er blitt Norges yndlinger når det kommer til lagspill. Norge har mange store idrettshelter, men innenfor lagidrettene er det ingen som gjør dem rangen stridig. Det damelandslaget i håndball har levert de siste tretti årene er det ingen andre norske landslag som er i nærheten av. Men det tok førti år før de endelig slo til.

bronsejentene fra 1986 m bla Trine HaltvikDamelandslaget i håndball ble etablert i 1946, men med unntak av fire deltagelser i verdensmesterskap på begynnelsen av 1970-tallet og i 1982 som ga to syvende og åttende plasser, hadde ikke laget fremhevet seg blant alle andre norske idrettsutøvere. Dette forandret seg over natten etter VM i 1986. Da tok laget nærmest sensasjonelt en bronsemedalje under verdensmesterskapet. Og siden er det blitt mye edelt metall på håndballdamene under ledelse av trenere som Sven Tore Jacobsen (1984 -1993), Marit Breivik (1994 – 2009) Og Thorir Hergeirsson (2009 – ). Totalt er det siden den første medaljen for vel tretti år siden, blitt hele 27 medaljer fra de store mesterskapene som OL, VM og EM. En ganske så imponerende statistikk. Av de 37 siste store mesterskapene har damelandslaget kvalifisert seg til 36 av dem. Det er kun OL i 2004 i Athen som har gått uten det norske landslaget på plass.

Av de 27 medaljene er 12 stykker av edleste valør. Norge er blitt verdensmester 3 ganger, europamester 7 ganger og olympisk mester 2 ganger. De 9 sølvmedaljene stammer fra to OL, fire VM og tre EM. Seks bronsefinaler har Norge også vunnet. To i OL, en i EM og tre i VM. I tillegg har Norge tapt bronsefinalen to ganger. Dette skjedde i OL i Atlanta i 1996 og under VM i 1995. Den dårligste plasseringen under et mesterskap siden den første medaljen i 1986 er 9.-plassen under VM i Russland i 2005.

Som man skjønner har ikke de norske håndballdamene vært beskjedne under mesterskapene de siste tretti årene. Kanskje var de forsiktige og sto med luen i hånden de første førti årene av landslagets historie, men siden har de forsynt seg grovt og har fremstått som en av de ledende nasjonene innenfor idretten. I Norge elsker man jo sine idrettshelter, og mange syne det er ekstra stas med suksess innenfor lagidrett. Det øker fellesskapsfølelsen. Derfor er det ikke rart at de norske håndballdamene er blitt så populære. De er rett og slett nasjonens yndlinger, og nå er det atter et mesterskap på gang, og en ny mulighet til å styrke og underbygge denne statusen.

Kort om håndball-EM for kvinner

I motsetning til OL og VM er europamesterskapet i håndball av nokså ny dato. Det første mesterskapet ble faktisk arrangert så sent som i 1994. Siden dette er et mesterskap som avvikles hvert partallsår, så betyr det at årets mesterskap i Frankrike er det trettende i rekken.

Danmark vant det første mesterskapet i 1994 og ble dermed den første europamesteren i håndball for kvinner. Kun fire land er blitt europamestere i håndball. Det er Danmark, Norge, Montenegro og Ungarn. Norge har sikret seg 7 titler, Danmark 3 og Ungarn og Montenegro har vunnet EM en gang hver. Montenegro er for øvrig det eneste landet som har vunnet EM uten å ha noen andre mesterskapsmedaljer. Det skjedde i 2012 da mesterskapet gikk i Serbia og landet beseiret Norge med 34-31 i finalen.

referee handsignals handball infogram
Usikker på dommerens håndsignaler? Her ser du en enkel oversikt, så kan du selv avgjøre om du er enig med dommeren eller ikke.

Norge er for øvrig regjerende europamester, og er nær sagt som vanlig sett på som en av favorittene. Ikke så rart kanskje i og med at landet er den største medaljegrossisten gjennom EM-historien med 11 medaljer. I tillegg til de syv gullene er det også blitt tre sølv og en bronse. Den eneste gangen Norge har reist tomhendt hjem fra et håndball-EM var mesterskapet i Romania i år 2000, da ble det en sjetteplass. Tolv land har medaljer fra et eller flere europamesterskap, men ingen har så mange som Norge. Nest flest medaljer har Danmark med sine fem.

Håndball-EM 2018 går i Frankrike

Årets mesterskap skal arrangeres i Frankrike. Et land som har stolte tradisjoner innenfor håndball. Både på dame- og herresiden. De som har fulgt damehåndball husker garantert den lange, spennende og episke finalen mellom Norge og Frankrike under VM på Lillehammer i 1999. Europamesterskapet arrangeres i dagene fra 29. november og frem til 16. desember. Seksten lag har kvalifisert seg til mesterskapet, og det skal spilles kamper i fem franske byer.

De utvalgte mesterskapsbyene er Nantes, Brest, Montbeliard, Nancy og Paris. Kampene i Nantes i Loire som er Frankrikes sjette største by med sine 620 000 innbyggere, skal spilles i Hall XXL. Der er tilskuerkapasiteten på 5500. Storbyområdet Brest i Bretagne har om lag 305 000 innbyggere og alle kampene som avvikles i denne byen spilles i Brest Arena som har plass til 4500 tilskuere. Axone heter kamparenaen i Montbeliard. Dette er den minste mesterskapsbyen med sine 30 000 innbyggere. En by som ligger nært grensen til Sveits. Inne i Axone-hallen er det plass til 6400 tilskuere. Dermed er det den minste vertsbyen som kan by på den nest største arenaen. Nancy i Lorraine er om en ser på hele storbyområdet, en by med 400 000 innbyggere. Mesterskapskampene skal spilles i hallen med navnet Palais des Sports Jean Weille. Der er det plass til 6000 håndballentusiaster. Den siste vertskapsbyen er selvsagt Paris. Frankrikes hovedstad og den klart største byen i landet. Kampene der spilles i AccorHotels Arena. Der er det virkelig muligheter for håndballfest. Storstuen har nemlig plass til hele 17 000 tilskuere.

16 lag er klare for håndball-EM

nhf landslaget 2018 kvinner håndball Der er 16 lag som har kvalifisert seg til dette mesterskapet i Frankrike. Av en eller merkelig grunn så er det også de samme seksten lagene som deltok i europamesterskapet i Sverige for to år siden. Frankrike spilte ikke kvalifisering siden de er vertsnasjon, men de hadde nok mest sannsynlig vært garantert en plass i mesterskapet uansett. De resterende femten lagene er Norge, Kroatia, Montenegro, Polen, Serbia, Sverige, Romania, Russland, Danmark, Tsjekkia, Slovenia, Spania, Tyskland, Ungarn og Nederland.

Mesterskapet innledes med gruppespill, deretter følger hovedrunden før det blir finalerunder med kamp om plassene fra nummer seks til en.

De fire gruppene i det innledende gruppespillet

Trekningen av gruppene til den innledende runden ble avholdt i Maison de la Radio i Paris den 12. juni 2018. Det ble trukket fire grupper med fire lag i hver gruppe. Det betyr at hvert lag skal spille tre kamper i den innledende runden, og at det totalt blir 24 kamper før de beste lagene går videre til hovedrunden. Etter trekningen i Paris ble lagene plassert i disse gruppene;

Gruppe A: Danmark, Polen, Serbia og Sverige

Gruppe B: Frankrike, Montenegro, Russland og Slovenia

Gruppe C: Kroatia, Nederland, Spania og Ungarn

Gruppe D: Norge, Romania, Tsjekkia og Tyskland

Mesterskapet starter med kampen mellom vertslandet Frankrike og Russland klokken 21 den 29. november. Den kampen spilles i Palais des Sports Jean Weille i Nancy.

Norges gruppe i den innledende runden

Norge har altså havnet i gruppe med lag som Tyskland, Tsjekkia og Romania. Tsjekkia er nok på papiret det svakeste laget her uten noen medaljer fra EM. Tyskland har en sølv og tre fjerdeplasser, mens Romania har en bronse og en fjerdeplass. Ikke de mest meriterte lagene, men både Tyskland og Romania kan gi god motstand. For tiden er sannsynligvis Romania den sterkeste utfordreren i gruppen. Norge er nok favoritt til å vinne den innledende gruppen, men alt skal fungere godt i alle de tre kampene for å sikre at man har med seg full poengscore inn i hovedrunden. En dårlig opptreden kan være nok til at det ikke skjer.

De norske håndballsupporterne må ta turen til Bretagne om de skal heie på Norge i de tre første kampene. De spilles nemlig i Brest Arena den 1., 3. og 5. desember. Norge åpner mot Tyskland, før det deretter skal spilles mot Tsjekkia og Romania.

Oppsettet i hovedrunden

Etter at den innledende gruppespillrunden er ferdig med de siste kampene den 5. desember, blir det ikke tid til noen hvileskjær. Hovedrunden kastes i gang allerede dagen etter den 6. desember. Til denne runden er det 12 lag som kommer. Det betyr at det kun er det laget som ender sist i puljene A til D som ikke får spille videre under mesterskapet.

I hovedrunden er det to grupper med seks lag i hver. Gruppe 1 vil bestå av lagene som endte som nummer 1, 2 og 3 i gruppe A og B. Gruppe 2 i hovedrunden vil bestå av de tilsvarende lagene fra gruppe C og D.

Alle lagene vil spille tre kamper i denne runden, slik at hver gruppe har totalt ni kamper. Det vil si at hovedrunden består av 18 kamper som spilles i dagene fra 6. til 12. desember. Det er også slik at de kampene som et lag spiller vil være mot de tre lagene som kom fra den andre gruppen i den innledende runden. Det vil si at man ikke spiller mot lagene man møte tidligere selv om man plasseres i samme gruppe. Imidlertid tar man med seg poengene fra disse kampene inn i hovedrunden. Derfor øker man sjansen for videre avansement med å vinne den innledende gruppen. Kommer man inn i hovedrunden som nummer tre fra sin gruppe, har man sannsynligvis så lite poeng med seg fra de innbyrdes oppgjørene mot nummer 1 og 2, at sjansene for videre avansement til finalerundene er så godt som borte. Kampene under hovedrunden spilles i Nantes og Nancy for henholdsvis gruppe 1 og gruppe 2.

Finalerunden avvikles i Paris

Etter at alle kampene i hovedrunden er ferdigspilte forflytter alle lagene som går videre seg til Paris. Der vil de siste fem kampene av mesterskapet blir spilt i håndballmesterskapets storstue AccorHotels Arena.

Det er de tre første lagene i gruppe 1 og 2 som reiser til Paris. På ettermiddagen den 14. desember spiller de som endte som nummer tre i hver sin gruppe om femteplassen i mesterskapet. Senere på kvelden spilles også de to semifinalene. Der spiller vinnerlaget av hver gruppe i hovedrunden mot laget som ble nummer to i den andre gruppen. Dagen etter dette er det faktisk mesterskapets eneste dag uten kamp, før det på avslutningsdagen avvikles både bronsefinale og finale. Taperne av semifinalene gjør opp om den siste medaljen klokken 15, mens selve finalen går av stabelen klokken 18.

Blir Norge europamester igjen?

mplscorer håndballjentene 2018I skrivende stund er vi i begynnelsen av august. Det betyr at det er godt over tre og en halv måned igjen før europamesterskapet i håndball for kvinner starter. Dermed er det mange usikkerhetsmomenter når man skal vurdere de forskjellige lagene og komme med noen forhåndstips om hvordan det vil gå under mesterskapet.

Det ene er at det er lang tid igjen til mesterskapet starter. Det kan påvirke mye. Hvordan lagene rangeres og vurderes i dag kan forandre seg fremover mot mesterskapet. Mesterskapstroppene er ikke tatt ut ennå. Derfor vet man ikke helt hvordan lagene vil se ut. Og så skal det spilles flere landskamper og småturneringer frem til det hele starter i slutten av november. Det kan bety mye for hvem som ses på favoritter og hvem som ikke ses på som potensielle medaljekandidater. Lagene skal bli samspilte og da behøves det spillere i form og som skjønner hverandre på banen. Det er kanskje den viktigste faktoren for suksess. Så kan det også skje at viktige spillere blir syke eller skadet. Skjer dette med nøkkelspillere på et lag kan det forandre alt. Er et lag tilnærmet avhengig av en spiller og denne spilleren ikke blir med til mesterskapet enten på grunn av skade eller andre årsaker, kan det flytte et lag fra favorittkategorien til et lag midt på treet.

Norge har mange gode håndballspillere og mange spillere som kan fylle en spesiell rolle på laget om en spiller blir skadet. Konkurransen om en plass i en mesterskapstropp er alltid stor, og foran hvert eneste mesterskap er det alltid flere spillere som blir skuffet fordi de vrakes fra troppen. Dette er selvsagt forståelig og leit for enkeltspillerne, men for kollektivet er det bra. Det betyr at Norge nesten uansett ikke er spesielt sårbare om viktige spillere skulle bli skadet. Det er alltid noen som er klare til å fylle det tomrommet. Og det er en stor styrke når det skal kjempes om medaljer, og derfor er Norge også denne gangen sett på som den store mesterskapsfavoritten.

Ekspertene tror Norge vinner

Norge er som sagt regjerende europamester etter at de beseiret Nederland med 30-29 i finalen under EM i Sverige i 2016. Blant eksperter og analytikere vurderes sjansene for at EM-tittelen forsvares som ganske sannsynlig.

En god måte å se på hvordan hvert enkelt lands muligheter er i et kommende mesterskap, er å titte nærmere på hva slags odds man får hos bookmakerne. Deres vurderinger er basert på sannsynligheter, og ser man på hva man får igjen for å spille på et land sammenlignet med andre land, får man raskt et godt overblikk over hvordan lagene vurderes i forhold til hverandre.

For tiden er det unison enighet om at Norge er den soleklare favoritten. Frankrike er like klar favoritt til sølvmedaljen. Det betyr at det kan bli reprise på den legendariske VM-finalen fra mesterskapet på Lillehammer i 1999 da Norge tok sin første VM-tittel. Russland er favoritt til å sikre seg bronsemedaljen, men dette er hårfint foran Nederland.

Av Norges motstandere i det innledende gruppespillet er Romania vurdert på en sjette/syvende-plass, mens Tyskland og Tsjekkia vurderes som henholdsvis det 12. og 15. beste laget av de som har kvalifisert seg til mesterskapet. Det betyr dermed at Norge er kommet i en gruppe som på papiret ikke er så vanskelig, men i likhet med fotballen er også håndballen rund, og også på håndballbanen kan det skje overraskelser. Derfor skal kampene spilles før avansement og medaljer deles ut.

For tiden gir norsk EM-gull pengene tilbake 2,3 til 2,5 ganger. Det betyr litt ekstra i lommeboken om man spiller og de norske damene følger opp, men kjemperik blir man ikke. Satser man på vertslandet Frankrike gir det pengene tilbake fra 3,5 til 5 ganger. Russland og Nederland kan spilles til odds mellom 9 og 11. Det betyr at bookmakerne ikke anser disse som særlig sannsynlig EM-vinnere. Som man skjønner av vurderingene som gjøres for tiden er Norge soleklare favoritter, men det er lenge til mesterskapet og mye kan forandre seg. Og ikke minst skal det spilles mange håndballkamper før medaljene deles ut. Først etter det har man fasiten. Ingen vinner basert på forhåndstips alene.