Header

Online Betting Starter Her

De store norske sportsprofilene

For å være et lite land så har Norge fostret noen fantastiske sportsprofiler gjennom årene. Med nostalgi i blikket, flagget i hånda, og stoltheten bankende i et norsk sportshjerte så kan de fleste komme frem med en topp 5 liste hvertfall. Det er jo bare å nevne i fleng: Hjalmar “Hjallis” Andersen (skøyter), Grete Waitz (friidrett/maraton), Ole Gunnar Solskjær (fotball), Bjørn Dæhlie (langrenn), Bjørn Wirkola (hopp), Sonja Henie (kunstløp), Knut “Kupper’n” Johannesen (skøyter), Berit Mørdre (langrenn), Håndballjentene, Trine Hattestad (spyd), Jon Rønningen (bryting), Eirik Kvalfoss (skiskyting), John Carew (fotball), Irene Dalby (svømming) og så mange, mange flere! 

Vintersportlandet

Hjalmar Hjallis andersen på bislett 50 tallet
Hjallis på et fullsatt Bislett

Det er nok spesielt i vintersport at Norge utpeker seg internasjonalt, her har vi jo legender som “alle” vet hvem er, både fra historiske tider og nå. For hvem kan vel glemme Hjallis og Kupper’n på 50-tallet, Bjørn Wirkola har jo til og med fått sitt eget ordtak i “..som å hoppe etter Wirkola”når noe virker særdeles vanskelig. Eirik Kvalfoss er en legende i skiskyting, kanskje kun overgått av selveste kongen av standplass – Ole Einar Bjørndalen. Kommer Johannes Thingnes Bø til å bli like god?

De norske skijentene kom frem i lyset på fantastisk vis på 60-tallet, med Jentut’n: Ingrid Wigernæs, Inger Aufles, Babben Enger og legendariske Berit Mørdre. I fortsettelsen kom det skijenter på rad og rekke: Berit Aunli, Anette Bøe, Marit Myrmæl og Inger Helene Nybråten fra 80-tallet herjet med motstanden. Arvtagerne på 90-tallet var ikke dårligere og dro hjem medaljer i alle valører. Og på 2000-tallet er det vel knapt et kvinnelandslag som er bedre enn vårt! De norske jentene har med seg mye historie og enorme forventinger når de stiller til start, men med jenter som Therese Johaug, Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla på startstreken i sesongen 2018-19 så ser det lyst ut nå også.

I langrenn er vi i en klasse for oss selv, det må være lov å si det. Det er vel knapt noen nasjon som har flere medaljer enn Norge her. Fra Hallgeir Brenden, Harald Grønningen og Ole Ellefsæter til dagens helter med Martin Johnsrud Sundbye, Sjur Røthe og Didrik Tønseth på elitelaget for sesongen 2018-19. For gutta er ikke dårligere enn jentene, selv om de siste sesongene så ser det kanskje slik ut på medaljestatistikken. Gutta har nok hatt noen flere interne stridigheter og problemer som jentene har vært skjermet fra. Det er rett og slett bare Marit Bjørgen som har vært så uendelig god, så fantastisk sterk og knyttet jentelaget sammen til en tett enhet som gjør at de ser så mye bedre ut. Savnet etter Marit vil vi først se i årets sesong, det gjenstår og se om Therese Johaug er sulten nok på revansj til å bli den nye skidronningen. Og det er virkelig på tide med en ny skikonge også. Petter Northug gjorde det bra i en årrekke og så ut til å være den som skulle ta tronen. Men så gikk det ikke så greit lenger for godeste Petter. Vi får se om han har et comeback eller to innabords som han kan briljere med fremover.

ol 94 lillehammer bjørn dæhlie med supportere
OL på Lillehammer 1994. Skikongen Bjørn Dæhlie fosser frem blant folket i løypa

På 90-tallet fikk norsk vintersport et kjempeboost, først med suksess i OL Albertville 1992, og selvsagt med folkefesten på Lillehammer i 1994 som det ultimate høydeunktet. Et folkehav i rødt, hvitt og blått og våre helter ga oss alt hva vi ønsket oss – på ski, skøyter, i hoppbakken, i curlinghallen og med eller uten børse på ryggen. Et fantastisk OL og norsk vintersport har ikke vært det samme siden. Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard fikk virkelig fart på rekrutteringen på 90-tallet og alle tre jobber fremdeles aktivt med og for norsk idrett, og deres prestasjoner kan aldri skyves under en stol. Som daværende statsminister Gro Harlem Brundtland sa etter OL i Albertville I 1992: “Det er typisk norsk å være god!”

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud Norsk aplintlandslag 2018Også i alpint er vi jevnt over gode, og i blant så dominerer vi stort. Knoll og Tott, også kjent som Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt ga oss godfølelsen på 90-tallet og nå så er det Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen på herresiden; og på kvinnesiden er det Ragnhild Mowinckel og Nina Løseth vi legger håpet på for kommende sesong. Det norske herrelaget kaller seg selv ‘The Attacking Vikings’ og vi håper på mye moro i bakkene i år også Det er jo også årlige verdenscup renn i Norge i Hafjell og Kvitfjell som ofte er folkefester når været også slår til.

Det jeg selv husker aller best fra OL 1994 er stemningen i Vikingskipet på Hamar, der vi stod og sang, danset og så Johan Olav Koss knuse rekorder. Norge har vært gode i skøyter i tiår, det går opp og ned blant generasjonene av skøyteløpere men det ser ut som vi er på vei tilbake der vi hører hjemme: Mot toppen av pallen i skøytehallen også.

De som i årets sesong er klare for landslagene vokste opp med disse heltene fra 1994, og vil gjerne overgå dem. Bjørn Dæhlie og Johan Olav Koss viste seg som fantastiske ambassadører for sine sporter, Norge og god gammeldags sportsånd. Mange ønsker seg vinter OL til Norge på nytt, og ski VM i Oslo 2011 viste verden nok en gang at akkurat dette med vintersport og de store arrangementene er noe vi er skikkelig gode på. Se bare på Kollen helga for både langrenn og skiskytterne – folkefest med flagg, folk i løypa, men forhåpentligvis uten ‘bikkja i bakken’. Vi hos norskbetting.com ønsker oss flere store idrettsarrangement i Norge, for det er mye bedre live enn på TV!

Sommer og lagidretter

grete waitz maraton 80talletNorge gjør seg også bemerket i andre idretter også, som for eksempel seiling, roing, sykkel, bryting og friidrett. Når det kommer til for eksempel maraton så har vi jo to av de virkleig store kvinneløperne gjennom tidene: Grete Waitz og Ingrid Kristiansens meritter i maraton er uten like i norsk sportshistorie. Grete var den første kvinnen som løp et maraton på under 2t 30 min i 1979. Hun vant 9 New York Marathon mellom 1978 og 1988, fler enn noen annen løper i historien. Ingrid holdt verdensrekorder på 5000 m, 10 000 m, halv maraton og hel maraton – hun holdt disse samtidig! I tillegg var hun verdensmester i orientering, og hun var den første idrettsutøveren som vant titler på alle tre underlag: bane, vei og natur. Disse to kvinnene er giganter som vi alle burde være innmari stolte av!

Dag Otto Lauritzen, Knut Knudsen, Thor Hushovd og nå Alexander Kristoff har gjort det bra i sykkelsetet på landeveien. Alle har deltatt i de store sykkelløpene som Giro d’Italia, Flandern rundt,  og Tour de France blant annet.

kjetil rekdal vs brasil 1998
Vi må koste på oss et bilde av Kjetil Rekdal fra kampen mot Brasil i 1998. Er dette det største norske fotball øyeblikket?

I løpet av 90-tallet så hadde vi jo også flere store fotballprofiler , som Ole Gunnar Solskjær, Rune Brathseth, brødrene Flo; Jostein og Tore André, Lars Bohinen og Ståle Solbakken blant mange andre fra Drillos. Egil ‘Drillo’ Olsen i seg selv er jo også en legende, med sine gummistøvler på gressmatta, lange krossballer og det som må være det beste landslaget i fotball vi har hatt. Hvem husker vel ikke den sensasjonelle seieren over selveste Brasil i 1998? Etter aktive karrierer har de fleste fra dette laget, og dette tiåret, fortsatt innen fotballen, både her til lands og i utlandet. For oss med en bankende fotballhjerte håper vi nå at det norske landslaget skal komme tilbake på høyeste nivå og kvalifisere seg til både EM og VM i nærmeste fremtid. Vi får se hvordan det går, men de yngre er på vei opp så vi ser for oss en ny glitrende fremtid for norsk fotball.

Og når det er snakk om lagsport, så kommer vi ikke utenom håndballjentene. Det spiller ingen rolle hvem som er på laget til en gitt tid, de er uansett hele Norges Håndballjenter og har gitt oss mange fantastiske sportsøyeblikk. Norge har klart og holde trykket oppe og holde et jevnt nivå i aller ypperste klasse over mange år nå, og det ser ikke ut til at det skal gå nedover enda. Du kan lese mer on EM for kvinner 2018 her og selv om du kanskje ikke får de aller beste oddsen på å vedde å Norge som EM vinner igjen, så er det jo litt gøy å vedde på jentene og følge dem gjennom kampene.

Det er så mange fantastiske idrettsutøvere som kaller Norge hjem, det vil være umulig å få med alle i en artikkel som dette, så her hos norskbetting.com så vil vi presentere noen av de virkelig store norske idrettsheltene fremover. Vi begynner med spydkasterlegenden Andreas Thorkildsen, så vil det komme flere profiler etterhvert. Vi gleder oss!

ole einar bjørndalen hochfilzen

Kongen av skiskyting

For de som setter pris på vinteridrett enten det er i tv-ruten eller på stadion, så er det ikke så mange ukene til ventetiden er over. Den
marit med medaljer fra OL 2018

Skidronningen Marit Bjørgen

I Norge har vi mange idrettshelter. Som en liten nasjon målt i antall innbyggere vet vi å dyrke de som gjør det godt i idrett. Enten det er
andreas thorkildsen med gullmedaljen

Spydkasterlegenden Andreas Thorkildsen

For de som er glad i friidrett så nærmer årets høydepunkt seg. Ved siden av Diamond League-stevnene så er europamesterskapet i friidrett det