Header

Online Betting Starter Her

Spydkasterlegenden Andreas Thorkildsen

For de som er glad i friidrett så nærmer årets høydepunkt seg. Ved siden av Diamond League-stevnene så er europamesterskapet i friidrett det store på den fronten i år. Årets mesterskap går av stabelen i Berlin fra 7. til 12. august. Etter fjorårets suksess under friidretts-VM i London, hvor Karsten Warholm sensasjonelt tok gull på 400 meter hekk og Filip Ingebrigtsen løp inn til bronse på 1500 meter, knytter det seg store forventninger til flere utøvere i den norske troppen. De mest sannsynlige gull- og medaljekandidatene er Karsten Warholm, Karoline Bjerkeli Grøvdal, Isabelle Pedersen og brødrene Filip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen.

Den norske troppen består av over tretti mannlige og kvinnelige utøvere, og den kalles for gullårgangen. Og den sammenlignes med det norske friidrettseventyret som Norge hadde på 1990-tallet. En generasjon med mange fantastisk gode utøvere som forsynte seg godt med medaljer fra både EM og VM, også av edleste valør. Og tiåret toppet seg med det som kanskje er tidenes norske idrettsprestasjon, nemlig OL-gullet til Vebjørn Rodal på 800 meter under OL i Atlanta i 1996.

andreas thorkildsen under konkurranseSer man nøyere på den norske troppen til året friidretts-EM vil man se at det bortsett fra i mangekamp, ikke er en mannlig norsk deltager i det som har vært en norsk paradegren innenfor friidrett. En øvelse hvor norske utøvere har stolte tradisjoner, og hvor ikke minst en av dem har sikret seg en plass i historiebøkene med gullmedaljer i alle de tre store mesterskapene. Vi snakker her om spyd. Og mannen det handler om er Kristiansands store sønn Andreas Thorkildsen.

Stolte norske spydtradisjoner

Spydkast er altså en øvelse som nordmenn har gjort det bra i over mange år, Dette gjelder både for menn og kvinner. På damesiden kommer man ikke forbi Trine Hattestad. Hun var en drivkraft på landslaget i flere tiår. Bare i Norge tok hun med seg 14 mesterskap og vant 5 kongepokaler. På den internasjonale scenen toppet hun karrieren med olympisk gull i Athen i år 2000 og satte samtidig ny verdensrekord. I tillegg ble hun europamester i 1994 og verdensmester i både 1993 og 1997. En bronse fra VM i 1999 fikk hun også med seg.

På herresiden startet det imidlertid tidligere. Da må man helt tilbake til sommer-OL i Melbourne i 1956 da Egil Danielsen fra Hamar ganske sensasjonelt slo til med ny verdensrekord på 85,71 meter og sikret seg OL-gull. To år senere tok han også sølv i europamesterskapet. Man skal heller ikke glemme Terje Pedersen som deltok i sommer-OL i både 1960 og 1964. Før OL i 1964 var han storfavoritt etter å ha satt verdensrekord to ganger. Første gang den 1. juli med 87,12 meter og deretter den 2. september med 91,72 meter på Bislet Stadion. Imidlertid ødela skader og overtrening for ham slik at OL ikke ble en suksess.

Dette var det historiske bakteppet før en ung mann fra det blide sørland entret scenen på begynnelsen av dette årtusenet.

Andreas het han og gråt da han ble født

Historien sier ikke noe om dette, men i likhet med de aller fleste som blir født gjorde han nok det. Andreas Thorkildsen ble født i Kristiansand den 1. april i 1982. En dag som er kjent for uhøytidelige narrestreker, men for de som møtte denne gutten på friidrettsbanen skjønte man fort at han ikke var noen aprilsnarr. Hans far hadde vært en habil spydkaster, mens moren var norsk mester på 100 meter hekk. Med foreldre som hadde bakgrunn fra friidretten kom det vel kanskje ikke som noen overraskelse at Andreas begynte med den samme idretten. Og valget falt på spyd. Med sin far som trener begynte han å konkurrere som 11-åring.

De tidlige idrettsårene

Andreas Thorkildsen ble tidlig ekstraordinær god i spydkast, og han innehar en rekke norske rekorder fra 13 år og oppover. Det samme gjelder på juniornivå. Ennå i dag er rekorden hans for 19-åringer gjeldende verdensrekord. At han ble tidlig god skyldes selvsagt talent og fysikk, men i en sport som spyd kommer man ikke langt med det. Det må også teknikk til. Spydkast er i stor grad en teknisk øvelse, og sitter ikke teknikken holder det ikke med kraft og talent.

For Andreas kom det godt med at faren hans Tomm hadde vært en habil spydkaster på 1970-tallet. Med han som trener kom teknikken fort på plass, og som 13-åring satte han den første aldersbestemte norgesrekorden med et kast på 51,88 meter i 1995. Senere slo han alle de norske aldersrekordene, med unntak av rekorden for 15-åringene. 17 år gammel debuterte han i junior-EM i 1999 med en syvende plass. Som 14-åring kastet han 62,98 meter og som 16-åring hele 79,50 meter. Man kan dermed snakke om god progresjon for hvert år med spydet på 600 gram.

Som 18-åring tok han sin første medalje i norgesmesterskapet med et sølv bak Ronny Nilsen. I oktober samme år sikret han seg også et sølv i junior-VM bak sør-afrikaneren Gerhardus Pienaar.

Inn i voksenlivet

Da Andreas var ferdig med videregående i 2001 flyttet han til Oslo, og den tidligere spydkasteren Åsmund Martinsen overtok hele treneransvaret. Samtidig meldte han seg også inn i trenerens klubb SK Vidar. I juni samme år kastet Andreas spyd på Fana Stadion. Det gikk riktig så bra. Da brøt han 80 meters barrieren med spydene på 800 gram. På friidrettsanlegget i Bergen slo han virkelig til og sendte spydet på en tur igjennom luften som endte på hele 83,87 meter. Det var samtidig ny juniorverdensrekord, og den beholdt han helt frem til 2011 da latviske Zigismunds Sirmais slettet den med et kast på 84,47 meter.

Senere samme år ble det sølv i junior-EM, mens debuten på seniornivå ikke gikk like bra. I friidretts-VM endte det med en sisteplass. Andreas er langt fra den første som har opplevd dette i et internasjonalt seniormesterskap. Imidlertid la han den skuffelsen bak seg og toppet sesongen med å bli norsk mester i spyd for første gang, med et kast på 79,98 meter på Marienlyst i Drammen. Stort nærmere 80 metsgrensen er det vanskelig å komme.

Den første internasjonale seniorfinalen

Etter avslutningen på 2001-sesongen lå alt til rette for at Andreas kunne ta opp den stolte spydkasterarven etter Hattestad, Pedersen og Danielsen. Under friidretts-EM året etter klarte han imidlertid ikke å komme til finalen. Hans lengste kast var 68 cm for kort og det endte dermed med en skuffende 15.-plass. Hans lengste kast for sesongen var på 83,43 meter.

I 2003 var det nye muligheter. Da var det verdensmesterskap i Paris og Andreas klarte endelig å kvalifisere seg til sin første finale i et internasjonalt mesterskap med et kast på 79,44 meter. Tidligere på året hadde han satt ny personlig rekord i Ventspils i Latvia med et kast på hele 85,72 meter. I finalen skuffet han med kast som ikke var i nærheten av det han presterte i kvalifiseringen. Det endte med en skuffende 11.-plass, men sett i ettertid var jo dette bare et lite skritt på veien mot det som skulle komme i årene fremover.

Det blir olympisk gull!

andreas thorkildsen med gullmedaljenI 2004 ble det mye fokus på norsk spydkast. Det var ikke bare på grunn av Andreas Thorkildsen. Allerede i mai sesongåpnet Ronny Nilsen med et kjempekast på 84,73 meter på friidrettsbanen i Tønsberg. Dermed var han klar for OL i Athen. Andreas måtte vente til Bislet Games før han klarte det samme. Da sørget et kast på 84,12 meter for at også han var klar for å reise til antikkens vugge. Senere under DN Galan i Stockholm klarte han for første gang å vinne en IAAF Grand Prix-konkurranse. I slutten av juli klarte han å kaste 84,45 meter under et stevne i London, men da nordmennene reiste til sommer-OL i Athen var han fortsatt nest best i Norge. Dette var bra for interessen i Norge, men de to nordmennene var ikke ansett som medaljekandidater selv om spydkonkurransen var sett på som svært åpen.

Andreas kom seg til finalen med et kast som var 74 cm lengre enn kvalifiseringsgrensen. I selve finalerunden åpnet Andreas med et førstekast på 84,82 meter. Det gav en tredjeplass før andre runde. Så fikk sørlendingen opp et kjempekast på hele 86,50 meter. Ny personlig rekord og ny norsk rekord for juniorer under 23 år. Senere i konkurransen klarte ingen å matche dette kastet. Derfor gikk OL-gullet ganske så sensasjonelt til en overlykkelig nordmann. 48 år etter at det samme skjedde med Egil Danielsen i Melbourne. Den lykkelige gullvinneren karakteriserte det hele som helt sinnssykt. Det var en prestasjon som i tillegg til den gjeve olympiske gullmedaljen også ble belønnet med Fearnleys olympiske ærespris. Samme år fikk han ikke overraskende også priser som Norske sportsjournalisters statuett og tittelen årets idrettsnavn.

Den første VM-medaljen

I 2005 var det nok en sesong med et stort mesterskap. Da var det VM i Helsinki og som regjerende olympisk mester var det ikke akkurat små forventninger til spydkasteren fra Kristiansand. I juni klarte han å kaste lengre enn Pål Arne Fagernes sin norske rekord med et kast på 86,82 meter under et stevne i finske Kuortane. Likevel var dette langt bak finnen Tero Pitkämäki som vant med et kast på hele 91,53. Selv om Andreas satte nok en norsk rekord under Bislet Games med 87,66 meter, var det fremdeles langt frem til finnen. I tillegg så hadde russiske Sergej Makarov også klarte å kaste over den magiske 90-metsgrensen med 90,33 meter. Dermed var Andreas nummer tre på verdensrankingen da friidretts-VM startet.

Under spydkonkurransen på Olympiastadion i Helsinki var det dårlig vær med vind og regn. Langt fra ideelt for å kaste langt med spyd. Faktisk var de kun de tre beste på verdensrankingen som klarte kvalifiseringskravet på 81 meter. Andreas ledet lenge konkurransen med sitt lengste kast på 86,18 meter, men i den fjerde omgangen kom den store overraskelsen. Da klarte estiske Andrus Värnik å få opp et kast på 87,17. Det holdt til å bli verdensmester, samtidig som Andres hadde sikret seg sin første VM-medalje på seniornivå med andreplassen.

Andreas Thorkildsen fullførte sesongen med et nytt norsk mesterskap og kongepokal, samt den tredje norske rekorden for året. Den ble satt i Monaco under IAAF World Athletics Final og lød på 89,60 meter. Med andre ord så kom den norske spydkasteren stadig nærmere den magiske 90-metergrensen.

Spydet passerer 90 meter

Andreas ble boende i Oslo, men valgt i 2006 å returnere til moderklubben Kristiansand IF. Sesongen begynte bra. Den 12. mai skjedde det noe magisk. Det skjedde under Super Grand Prix i Doha i Qatar. Andreas fikk opp et kast på 90,13 meter. Det var banerekord, personlig rekord og norsk rekord. Og ikke minst hadde Andreas for første gang kastet et 800 grams spyd over 90 meter. På hjemmebane under Bislet Games den 2. juni ville han ikke skuffe hverken det norske eller det internasjonale publikummet. Noe han heller ikke gjorde med et kjempekast på hele 91,59 meter. Det betød også at han passerte milepælen på 300 fot med 15 centimeter. Med disse kastene reiste han til friidretts-EM i Gøteborg med et klart favorittstempel. Under mesterskapet skuffet han ikke og dominerte finalen fra begynnelse til slutt. Vinnerkastet fikk han faktisk i den sjette og siste finaleomgangen med 88,78 meter. Og dermed hadde Andreas tatt sitt første EM-gull.

Sverige så ut til å være et godt sted for spydkasting i 2006. Under DN Galan i slutten av juli vant Andreas med ny banerekord på 89,78. For dette fikk han en diamant verdt 75.000 kroner. Sesongen ble avsluttet med at han vant IAAF World Athletics Final for første gang. Dette var for øvrig avskjedstevnet til mannen som Andreas karakteriserte som gud, nemlig den tsjekkiske legenden Jan Zelezny. Spydkasteren med tre OL-gull fra 1992 til 2000 samt sølv fra OL i 1988. Og mannen med verdensrekorden på 98,48 meter og den eneste som har kastet over 95 meter. Andreas sitt rekordkast på Bislet ga ham topplasseringen på verdensrankingen for første gang da sesongen var over.

Nytt VM-sølv

I 2007 var det nok et verdensmesterskap i friidrett. Denne gangen i Osaka i Japan. Thorkildsen vant DN Galan i Stockholm med årsbeste på 89,49 meter i begynnelsen av august, men måtte stå over NM uker etter på grunn av ryggsmerter. Dette var noe som skulle bli mer fremtredende i årene som kom. I VM kastet han 88,61 meter og det holdt til sølv bak Pitkämäkis 90,33 meter. Senere vant Andreas et stevne i Zürich med det som ble årsbeste på 89,51 meter.

Olympisk mester for andre gang

andreas thorkildsen under konkurranse svart skjorteTil tross for ryggproblemene hadde Thorkildsen som mål å vinne under OL i Beijing i 2008. Før OL vant han sesongåpningen i Doha med 87,59 og senere DN Galan 87,36 meter. Andreas kvalifiserte seg til OL-finalen som niende mann i det som i utgangspunktet var en ganske åpen finale. I selve finalene fikk han teknikken til å fungere og levnet egentlig ingen tvil. Han leverte rett og slett fra første kast. Han ledet fra første omgang og økte for hvert kast i de tre første omgangene. I den femte omgangen kaster han hele 90,57 meter. Det slettet Jan Zeleznys olympiske rekord fra OL i år 2000 med 30 centimeter. Han hadde tatt OL-rekorden fra spydguden! Dermed klarte Andreas Thorkildsen å forsvare OL-gullet fra fire år tilbake. Med det ble han den første nordmannen med to OL-gull i friidrett og den fjerde spydkasteren som har klart å forsvare et OL-gull. Samtidig hadde han også tatt gull- eller sølvmedaljer i fem mesterskap etter hverandre. Men han manglet fremdeles et VM-gull.

Endelig gull i et verdensmesterskap

I 2009 sesongåpnet Thorkildsen med å vinne i Doha med årsbeste i verden på 83,39 meter. Siste juli vant han igjen DN Galan med 86,85 meter, og to dager senere slo han til med 88,55 meter under NM. Under friidretts-VM i Berlin kom han til finalen uten å klare kvalifiseringskravet. I andre omgang kastet han imidlertid 89,59 meter og fulgte opp med 88,95 meter i den tredje omgangen. Ingen andre spydkastere var i nærheten av dette, og for første gang var Thorkildsen verdensmester i spyd. Helt suverent. På dagen ett år etter sin andre OL-seier ble han historisk ved å bli den første spydkasteren i verden med gull fra både EM, VM og OL. Gullsamlingen var endelig komplett!

Europamester igjen

I 2010 var det igjen et europamesterskap på gang, og Andreas gikk selvsagt for gull. I slutten av mai kaster han 90,37 under et stevne i Florø, og visste med det at han fremdeles kunne kaste langt. Det var hans syvende konkurranse med et kast over den magiske 90-metersgrensen. Andreas vant med 86 meter under Bislet Games og deretter seiret han i tre Diamond League-stevner på rad. Han hadde derfor favorittstemplet under EM-finalen i Barcelona på julis siste dag. Der skuffet han heller ikke, og kastet på 88,37 meter i andre omgang holdt til gull og den syvende medaljen på rad fra et internasjonalt mesterskap.

Den siste mesterskapsmedaljen

I 2011 var det verdensmesterskap i friidrett i Daegu i Sør-Korea. Thorkildsen var klar for mer edelt metall, men en strekkskade i låret forhindret de lengste kastene på våren og forsommeren, og han stod blant annet over Bislet Games. Imidlertid var han tilbake igjen til et av hans lykkestevner nemlig DN Galan i Stockholm. Det endte med årsbeste i verden og seier med 88,43 meter. Deretter vant han NM i Byrkjelo med et kast på hele 90,61 meter. Før VM-finalen var han favoritt med de tre lengste kastene i verden i 2011, men i finalen fikk han det ikke til. Han klarte et godkjent kast på 84,78 meter. Det holdt til sølv bak tyske Matthias Zordo som vant med 86,27 meter. Dermed hadde han tatt sin åttende strake mesterskapsmedalje i internasjonal sammenheng.

Begynnelsen på slutten

I 2012 var det EM i Helsinki og OL i London. Andreas slet med strekkskader og dermed utfordringer i forhold til teknikken hele sesongen. EM endte med en fjerdeplass, og OL-gullet var han ikke i nærheten av å forsvare med en sjetteplass. Hans lengste kast gjennom sesongen ble på 84,72 meter. I 2013 var det VM i Moskva, men Thorkildsen hadde ofte føling med lyskeskaden sin. Han kom seg til finalen, men endte på en til han å være beskjeden 7.-plass. Å kaste spyd tar på kroppen, og det fikk også Thorkildsen merke godt etter hvert. I 2014 valgte han å avbryte sesongen i juli på grunn av smerter i hoften. Dermed gikk han glipp av friidretts-VM i Zürich.

Skademarerittet ga seg ikke og i 2015 meddelte han i juni at sesongen var over for hans del, men at han satset på et comeback i 2016. Slik gikk det imidlertid ikke. I mai 2016 annonserte tidenes spydkaster at karrieren var over. Under OL i Rio De Janeiro var mannen med den olympiske rekorden i spyd ekspertkommentator på TV2 sammen med Johan Kaggestad.

En eventyrlig karriere

photoshoot pics andreas thorkildsenDe siste sesongene kunne nok endt mye bedre uten skademarerittet, men for en karriere Andreas Thorkildsen hadde. 9 NM-gull, 2 NM-sølv, 6 kongepokaler, 2 OL-gull, 2 EM-gull, 1 VM-gull, 2 VM-sølv, olympisk rekord og 8 konkurranser over 90 meter. Det blir lenge til verden og Norge ser en like god spydkaster igjen. Jan Zelezny var nok spydguden, men Andres Thorkildsen aspirer sannelig til tittelen han også.

Anekdote:

I forbindelse med det kommende friidretts-EM kan det nevnes at Karsten Warholm, storfavoritten på 400 meter hekk, tidligere holdt på med mangekamp. Han var god i løpsøvelsene, men hang etter i kastøvelsene. På den tiden forsøkte Thorkildsen å hjelpe unggutten Karsten Warholm til å bli en bedre spydkaster. Det var en forutsetning for å oppfylle sunnmøringens drøm om å bli en av verdens beste tikjempere. Det sluttet da Thorkildsen la opp i 2016. Da satset Warholm på 400 meter hekk i stedet. Med tanke på at han ble verdensmester i 2017, kan man i ettertid si at det var et lykketreff.