Header

Online Betting Starter Her

Premier League 2018/2019

Posted on Tags , ,

Fotball-VM er over og for de fotballfrelste er nå fokuset atter en gang rettet mot klubbfotballen. Det kan være den hjemlige Eliteserien eller noen av de store fotballigaene i Europa. Mange er glad i tysk Bundesliga-fotball, italienske Serie A eller spanske Primera Division. Nok av andre gode ligaer er det også. Likevel er det sånn at mange fotballengasjerte nordmenn har fokuset rettet over Nordsjøen til engelsk fotball.

Slik har det vært i mange år, og hovedårsaken til dette er at flere generasjoner ble vant med tippekampen på lørdager fra engelsk fotball. Slik fikk mange nordmenn et forhold til denne fotballen, et favorittlag og mange har reist på fotballturer. Dette engasjementet har selvsagt spredd seg til nye generasjoner og resultatet er at engelsk fotball har en ekstra stor plass i hjertet til mange med norsk pass. Nå er det snart klart for en ny sesong, og til toppserien Premier League knytter det seg som vanlig store forventinger til sesongen 2018/2019. Vil du plassere dine spill før sesongen starter har Mr Green en bra sportsbook hvor du kan få lagt inn dine tips. Du finner anmeldelser til sikre og gode bookies her hos oss.

Første ligasesong med Premier League var i 1992/1993

barclays premier league logoI England ble den første ligamesteren i 1. divisjon kåret i sesongen 1888/1889. Det ble Preston North End. Og navnet på den øverste divisjonen var 1. divisjon helt frem til 20. februar 1992. Da ble lagene i toppserien skilt fra de andre lagene i Football League for å kunne ta fordel av de lukrative TV-avtalene. Lagene i toppserien hadde truet i flere år om å bryte ut for å kunne forhandle om disse pengene. Dette ble stanset eller forhindret gjennom flere år, men i 1992 kom endringen.

Slik kom Premier League på plass som et kommersielt og uavhengig selskap, hvor ligaen eies av lagene som spiller der, og hvor hver klubb er en aksjonær med en stemme. Samtidig betød det slutten på Football Leagues 104-årige historie med fire divisjoner. Premier opererer med en divisjon, mens Football League fortsatte med tre divisjoner. Formatene i ligaene ble holdt uendret med tanke på antall lag samt opp- og nedrykk.

I Premier League er det 20 lag. Slik har det vært siden 1995. I de første sesongene av ligaen bestod den av 22 lag. Serien varer fra august til mai og hvert lag spiller totalt 38 kamper. De tre lagene som ender på de tre siste plassene rykker ned til neste nivå. De som rykker opp fra EFL Championship er lag nummer en og to. Samt det laget som vinner playoff-turneringen av lagene som ender på plassene fra tre til seks.

Kun 6 lag har vunnet i Premier League

Siden den første sesongen 1992/1993 har det spilt 49 lag i Premier League, men det er kun 6 lag som har klart å vinne. Det er Leicester City, Blackburn Rovers, Chelsea, Manchester City, Arsenal og Manchester United. Av disse har Manchester United klart 13, Chelsea 5 og Manchester City og Arsenal tre hver. Leicester og Blackburn har vunnet en gang. Det betyr for eksempel at et lag som Liverpool med sine 18 ligamesterskap ikke har vunnet Premier League en eneste gang, mens Manchester United har avansert fra fjerdeplass til førsteplass på adelskalenderen i løpet av årene med ny toppdivisjon, og har nå 20 serietitler tilsammen. Før den tid lå de også bak både Arsenal og Everton.

Noen historiske fakta fra Premier League

George Best 1st div game 1967
Manchester United vs Arsenal 1967 med bla legendariske George Best

Flest mål er det Alan Shearer som har scoret med sine 260. Sammen med Andy Cole er han spilleren som har scoret flest mål i en sesong med 42 kamper. De klarte begge 34 mål. Med dagens 38 kamper er det Mohamed Salah som har scoret flest i en sesong med 32 mål. I sesongene 1997/1998 og 1998/1999 holdt det med 18 mål for å bli Premier Leagues toppscorer. Det var det tre spillere som klarte i hver sesong, og Liverpool Michael Owen var blant disse tre i begge sesongene. Premier Leagues aller første mål ble scoret av Sheffield Uniteds Brian Deane.

Kun 6 lag har vært i Premier League sammenhengende siden den ble stiftet. Det er Liverpool, Everton, Chelsea, Arsenal, Tottenham Hotspur og Manchester United.

Manchester United vant den første utgaven av ligaen. Arsenal gikk ubeseiret gjennom sesongen i 2003/2004. I sesongen 2011/2012 vant Manchester City serien på målforskjellen foran Manchester United. I den siste sesongen som ble spilt med sesongslutt i mai 2018, vant Manchester City med 19 poeng til lag nummer to og ble det første laget til å oppnå 100 poeng.

Ganske interessant og sikkert litt overraskende er det også at ingen lag har vunnet Premier League med en engelsk manager. Det nærmeste man kommer er to skotske managere. Til gjengjeld har de sikret hele 14 seriemestertitler.

Klart for seriestart av sesongen 2018/2019

stadium
Hva er vel mer magisk enn en kamp på stadion?

Den kommende sesongen har seriestart fredag 10. august, og det vil bli den 27. utgaven av Premier League. Det hele sparkes i gang med kampen mellom Manchester United og Leicester City. Manchester City skal forsøke å forsvare seriemestertittelen, mens nyopprykkede Wolverhampton Wanderers, Cardiff City og Fulham skal forsøke å holde seg i toppdivisjonen. Det ligger som vanlig an til en spennende sesong. Mye har skjedd i løpet av sommeren. Flere lag har skiftet managere. Spillere er blitt solgt og kjøpt og lagene har gjort sitt beste for å styrke spillerstallen. Likevel er det grunn til å anta at kampen om ligamestertittelen og medaljene kommer til å stå mellom seks lag. Om det da ikke skjer en like stor overraskelse som da Leicester City stakk av gårde med seriemestertittelen i 2015/2016.

Nye managere og trenere

Det er jo alltid slik at managere kommer og går. Som oftest ikke frivillig når det gjelder å gå, men det hender det også. Siden sesongslutt er det blitt fire skifter av managere i Premier League. To av den frivillige sorten, mens de to andre er kommet av ledere som har måttet forlate sjefsstolen.

Sist ute var Chelsea, hvor det etter lang tids spekulasjon ble klart at Antonio Conte måtte gi seg som manager den 13. juli. Dagen etter ble Napolis trener Maurizio Sarri presentert som ny manager. Dermed kom også den gamle Chelsea-helten Gianfranco Zola tilbake til Stamford Bridge som assistenttrener.

Hos Arsenal gjorde Arsene Wenger det tidlig klart at sesongen 2017/2018 ble hans siste som sjef, etter å ha hatt denne rollen for Arsenal siden 1996. Dermed måtte klubben ut på manager-jakt, og den 23. mai ble det klart at ny manager blir spanske Unai Emery. Han kom til Arsenal fra sjefsstillingen i Paris Saint Germain, og har tidligere ledet klubber som Valencia, Spartak Moskva og Sevilla. Spesielt i Sevilla hadde han stor suksess med flere Europa-titler.

To andre klubber som har ansatt ny manager etter sesongslutt er West Ham United og Everton. West Ham ansatte chilenske Manuel Pellegrini den 22. mai etter skotske David Moyes som hadde en ettårskontrakt med klubben. Pellegrini kommer fra kinesiske Hebei Kina Fortune, men har en lang karriere bak seg. På CV-en finner man store lag som River Plate, Villareal, Real Madrid, Malaga og Manchester City.

Everton ansatte portugisiske Marco Silva den 31. mai, etter at både nederlandske Ronald Koeman og engelske Sam Allardyce fikk sparken i løpet av sesongen 2017/2018. Silva kommer fra Watford, og har tidligere ledet klubber som Hull City, Olympiacos og Sporting Lisboa.

Det betyr at det ikke er de store utskiftningene i sjefsstolene før sesongstart, men det er nettopp det det er også. Før sesongstart. Styrer og klubbeiere er ofte utålmodige personer så det skjer som oftest noen endringer i løpet av en lang sesong om resultatene uteblir. Det kan fort skje i den kommende sesongen også. Ikke alle kan vinne serien, ta medalje eller unngå nedrykk. Derfor kommer det garantert til å bli noen som må finne seg en ny arbeidsgiver. Slik er fotballen.

Samtidig betyr kun fire nye managere at det også for det meste er kontinuitet på manager-siden siden forrige sesong. Det lover bra for mer fremgang for noen klubber. Det betyr også gjensyn med managere som Pep Guardiola i Manchester City, Jürgen Klopp i Liverpool, Jose Mourinho i Manchester United, Mauricio Pochettino i Tottenham Hotspur, Rafael Benitez i Newcastle United, Roy Hodgson i Crystal Palace, Sean Dyche i Burnley og Mark Hughes i Southampton.

De samme favorittene før sesongstart

footballboots kicking a ball. adobe stockimageFør sesongen sparkes i gang regner de fleste med at medaljene og seriemesterskapet ender hos en av klubbene Liverpool, Tottenham, Manchester City, Manchester United, Chelsea og Arsenal. Klubbene som ofte kalles for The Big Six i England. Lagene tok de seks første plassene i forrige sesong, men det er ikke gitt at styrkeforholdet mellom lagene ikke har endret seg. Her kommer både kontinuitet på trener og spillersiden, spillerkjøp og nye managere inn. X-faktorer som man ikke vet hvordan slår ut. Fotballen er som kjent rund og overraskelser kan skje, men at et av disse seks lagene vinner serien er nærmest garantert.

Spillerkjøp og -salg i Premier League

Overgangsvinduet til Premier League stenger i år 9. august. Det er tidligere enn vanlig, men klubbene ønsket ikke at de skulle gå inn i sesongstarten. Av den grunn åpnet det tidligere også. 17. mai på innenlandsmarkedet, og 9. juni internasjonalt. Hittil har klubbene kjøpt over 60 spillere og det er Liverpool som har handlet for mest penger. Under kan man se litt hva noen av forhåndsfavorittene har handlet for.

Chelsea endte på en skuffende femteplass forrige sesong etter at de ble mestre året før. Derfor hjalp ikke en cup-triumf den sittende manageren Antonio Conte. Imidlertid ble det ikke klart at Conte måtte gå som manager før den 13. juli. Derfor har ikke Chelsea foreløpig vært så aktive på handlefronten. Den eneste storhandelen hittil er Jorginho som kommer fra Napoli for 51,3 millioner britiske pund. Kjent for sin ro og allsidighet vil han med nummer 5 på drakten passe godt i enhver posisjon på midtbanen. Signeringen av femårskontrakten ble klart den 14. juli. Samme dag som Napolis trener ble presentert som ny manager for klubben! Om det blir noen storsigneringer til gjenstår å se. Lagets styrtrike eier blar nok opp om klubben skulle finne de riktige spillerne før overgangsvinduet stenger.

Liverpool ble nummer fire i serien, men de kom seg til finalen i Champions League. Det endte med tap mot Real Madrid, men laget hadde seriens toppscorer i forrige sesong med egyptiske Mohamed Salah. Ambisjonene er store hos Merseyside-klubben som aldri har vunnet Premier League. Derfor har Liverpool stått på og handlet heftig.

Brasils landslagskeeper Alisson Becker ble kjøpt fra Roma for 66,8 millioner pund. Med det ble han tidenes dyreste keeper. Og enda dyrere kan han bli om visse klausuler i avtalen utløses. En annen brasilianer ble kjøpt fra Monaco. Fabinho signerte en femårskontrakt og kostet klubben 39,3m + 4,3 millioner pund. Naby Keïta kommer fra RB Leipzig for 52,75 millioner pund og Xherdan Shaqiri fra Stoke for 13 millioner pund. Ganske heftig handel, men samtidig skal man huske på at Liverpool fikk mye penger da Philippe Coutinho ble solgt til Barcelona i januar som tidenes tredje dyreste spiller.

Forrige sesong endte med en 6.-plass for Arsenal. Det er de aldri fornøyd med nord i London. Med ny manager er det også blitt forsterkninger på laget. Stephan Lichtsteiner kom gratis fra Juventus, mens Lucas Torreira ble kjøpt for 26,4 millioner pund fra Sampdoria. Ny keeper er også på plass med Bernd Leno. Den tidligere Bayer Leverkusen-keeperen kostet 19,2 millioner pund. I tillegg er Sokratis Papastathopoulos fra Borussia Dortmund og Matteo Guendouzi fra Lorient kjøpt for henholdsvis 17,6 8 millioner pund.

Manchester City vant serien overlegent med 19 poeng i forrige sesong. Da skulle man kanskje ikke ha det store handlebehovet. Det har ikke klubben gjort så mye av heller. Unntaket er algerieren Riyad Mahrez som ble kjøpt fra Leicester for 60 millioner pund. Han skal styrke en allerede sterk midtbane hos City. I tillegg har klubben også sikret seg ungtalentet Claudio Gomes på free transfer fra Paris Saint Germain.

En andreplass i serien er ikke krise for Manchester United, men uten noen andre titler i siste sesong er nok ikke tålmodigheten så alt for stor før det eventuelt skjer endringer på trenersiden. Likevel har ikke klubben brukt sjekkheftet så mange ganger i dette overgangsvinduet. Den dyreste signeringen er brasilianske Fred fra Sjakhtar Donetsk. Midtbanespilleren koster klubben 52,5 millioner britiske pund. I tillegg har laget også sikret seg Diogo Dalot fra Porto og Lee Grant fra Stoke for henholdsvis 17,5 og 1,5 millioner pund. Som kanskje verdens rikeste klubb har de imidlertid midlene klare om de riktige spillerne skulle bli tilgjengelige.

Tottenham sikret seg en flott 3.-plass i sesongen 2017/2018, og har en kaptein som scorer mål i bøtter og spann. Den engelske landslagskapteinen Harry Kane ble toppscorer under fotball-VM, men selv i toppslag er ikke han nok om det skal bli edlere metall. Foreløpig har ikke Tottenham handlet inn noen nye spillere, men man vet jo aldri hva som skjer i kulissene. Det er jo derfor det kalles forhandlinger.

Enkelte andre klubber har også sikret seg noen gode signeringer. I Everton styrker de angrepet med brasilianske Richarlison fra Watford for drøye 40 millioner pund. Og Southampton kjøpte Mohamed Elyounoussi fra FC Basel for 16 millioner pund. Med en salgssum på 190 millioner norske kroner ble han tidenes dyreste norske spiller. Nordmannen har signert en 5-årskontrakt. West Ham ønsker også å gjøre det bedre i den kommende sesongen. Derfor kjøpte klubben den brasilianske midtbanespilleren Felipe Anderson fra Lazio for 42 millioner pund.

Dette er de mest kjente overgangene i Premier League så langt, men det er ikke utenkelig at det blir flere store og små signeringer innen overgangsvinduet stenger den 9. august. Du kan legge inn veddemål på hvem som signeres til hvor hos bookmakerne vi har anmeldt her hos norskbetting.com.

Vanskelig å vurdere ut fra treningskampene

footballgame stock imageEtter fotball-VM har mange av de som spilte der fått lov til å hvile seg og ha en velfortjent ferie. Etter hvert som det nærmer seg seriestart slutter de seg til klubbene for å trene og komme i form til seriestart. Det samme er viktig for lagene. Formasjoner og samhandling med nye og gamle lagkamerater skal komme på plass. For de aller fleste lagene sitter ikke dette helt fra seriestart av, men skal man gå for gull bør det ikke ta for lang tid.

Frem til nå har lagene spilt treningskamper for å teste nye spillere, og spillere som ikke har fått så mye kamperfaring på førstelaget tidligere. Kampene er viktige for trenerne slik at man kan prøve og teste ut litt, men at de sier så mye om hvordan lagene ligger an foran sesongstart er heller uklart. Det blir mye bytter og mange spillere som får prøvd seg. Når man bytter ut nesten et helt lag i løpet av andreomgangen er det vanskelig å analysere laget og finne ut hvordan det ligger an et par uker før det braker løs.

Bookmakerne tror på Manchester City

Så hvem kommer til å vinne den kommende sesongen av Premier League? Blir det Manchester City som forsvarer seriemesterskapet eller blir det endelig Liverpool som klarer å vinne? Eller slår Chelsea eller Manchester United tilbake?

Skal man basere seg på hva bookmakerne tror og derfor tilbyr odds ut fra, så blir det Manchester City som vinner. Å spille på den regjerende mesteren gir ikke de store pengene tilbake. Liverpool er like klar sølvfavoritt, mens Manchester United tildeles bronse den kommende sesongen. På de neste plassene kommer Chelsea, Tottenham og Arsenal. De andre klubbene levnes ikke en sjanse. Odds på minst 200 sier vel sitt.

Men så er jo dette sannsynligheten slik det ser ut nå to uker før seriestart. Fotballen er som kjent rund og mye kan forandre seg. Det har man sett før. Alle bookmakere bommet ganske så mye i forbindelse med fotball-VM i Russland. Ingen forutså store fotballnasjoners tidlige sorti. Ingen så Tyskland gå ut før de skulle tape finalen mot Brasil. Ingen så en tidlig exit for Argentina og Spania. Verdensmesterskapet i fotball utviklet seg helt annerledes enn hva man så for seg på forhånd. Det kan selvsagt skje igjen. Eksperter og bookmakere kan bomme igjen.

man city with the trophy 2018
Manchester City vant Premier League i fjor. Kan de gjenta bragden i år?

Manchester City har et imponerende lag med spillere i verdensklasse i alle posisjoner, og en trener i Pep Guardiola som gang etter gang får det beste ut av lagene han trener. I fjor vant de serien suverent med hele nitten poeng. De scoret klart flest mål med 106 og var også grådigst bakover med kun 27 mål imot. Likevel kan det tenkes at de får hardere motstand i år. Og blant ekspertene er det unison enighet om at det blir Liverpool som blir den hardeste utfordreren. Laget er kraftig styrket i flere ledd og med Jürgen Klopp som sjef er mye mulig.

Kanskje blir det nettopp Liverpools tur denne sesongen. Liverpool klarte seg relativt bra mot Manchester City siste sesong. I den første kampen tapte de klart 5-0, mens de vant den andre kampen med 4-3. I kvartfinalene i Champions League vant de begge kampene med henholdsvis 3-0 og 1-2. Det betyr dermed at Liverpool har et relativt godt tak på City basert på de siste kampene. Liverpool scoret nest flest mål med sine 84, og de hadde seriens toppscorer. Mohamed Salah spiller fremdeles i rødt. De slapp inn litt for mange mål og det var lagets akilleshæl. Med ny keeper og styrket forsvar kan det endre seg. Hadde Liverpool vunnet alle uavgjortkampene i forrige sesong hadde de endt ett poeng bak Manchester City. Da hadde det vært spenning helt inn.

Får man sett norske spillere i Premier League?

Det er ikke lenger så mange norske spillere i England. På 1990- og inn på 2000-tallet ble man nesten litt bortskjemt med det. Da var det mange norske spillere som klarte seg bra i flere av storklubbene.

De som det er mest sannsynlig å få se i aksjon for sitt lag i Premier League er Joshua King for Bournemouth, Alexander Sørloth for Crystal Palace, Stefan Johansen for Fulham og Mohamed Elyounoussi for Southampton. Kanskje kommer også Mathias Normann tilbake til Brighton & Hove Albion FC etter utlånet til Molde.

Ellers er det flere unge nordmenn som har kontrakter med engelske storlag, men det er nok en stund til de eventuelt debuterer for A-laget. Dette er unge lovende talenter som Einar Hjellestad Iversen i Everton, Edvard Tagseth i Liverpool, Colin Rösler i Manchester City og Kornelius Normann Hansen i Southampton.