Header

Online Betting Starter Her

Skandaler og spesielle hendelser

Opp igjennom historien har det vært mange spesielle hendelser og skandaler i forbindelse med de olympiske vinterlekene. Noe har skjedd i forkant, mye under lekene og en del er blitt avslørt i ettertid. Man kan selvsagt ikke gå inn på alt, men det som beskrives under vil nok vekke til live minner hos de som har fulgt med på ett eller flere vinter-OL.

Slagene i Detroit

Bilde av en smilende Nancy Kerrigan med sølvmedalje fra OL på Lillehammer. En gråtende Tanya HArding under OL på Lillehammer.En av disse hendelsene skjedde i forkant av OL på Lillehammer i 1994. Det skjedde i USA og involverte to amerikanske kunstløpere. Kunstløp er ikke lenger en norsk paradegren, men de som kan sin OL-historie vet at det har vært annerledes. Sonja Henie var med som 11-åring under det første vinter-OL i Chamonix i 1924. Da ble hun nummer åtte og sist i konkurransen. Hun kom imidlertid sterkt tilbake. I de tre påfølgende vinterolympiadene vant hun nemlig gull. Nok om det i denne omgang. Skandalen det her er snakk om er Tanya Harding mot Nancy Kerrigan. Det skjedde rett i forkant av OL og historien er som tatt ut av en krimroman.

Den bisarre historien handler om at Hardings eksmann og hennes livvakt leide inn en person til å skade Kerrigan. Planen var å skade benet hennes slik at hun ikke kunne delta på Lillehammer. Kerrigan ble angrepet i en ishall i Detroit hvor hun øvde til det amerikanske mesterskapet.  Den innleide gjerningspersonen klarte ikke, heldigvis for Kerrigan, å brekke leggen hennes og hun ble klar til OL.

Dette angrepet og ryktene om Hardings involvering førte til en interesse for kunstløp som verden kanskje aldri har sett maken til. Begge to reiste til Lillehammer og konkurrerte der. Kerrigan tok en sølvmedalje, mens Harding endte på en for henne skuffende åttendeplass.

I ettertid avslørte etterforskning komplottet, og alle mennene som var involvert fikk fengselsstraff. For Harding endte det med utestengelse fra sporten på livstid da hennes viten om angrepet ble kjent. Den dag i dag hevder hun fortsatt at hun ikke visste hva som ville skje.

Fiffig oppvarming

En annen OL-øvelse hvor Norge ikke akkurat har tradisjoner for å markere seg er bobsleigh. Det har imidlertid Tyskland. Denne historien er fra 1968 og da var landet fremdeles delt i to. Og jukserne i dette tilfellet var det kommunistiske Øst-Tyskland. Landet tok både gull og sølv i bobsleigh under OL, og jubelen var stor. Et imponerende resultat om det ikke var på grunn av at det baserte seg på utspekulert juks. Før de satte utfor bob-løypene hadde nemlig østtyskerne varmet opp meiene på bob-sleden. Det gav dem en stor og ulovlig fordel. Varmen smeltet isen under bobsleighen og reduserte friksjonen. Dermed gikk det raskere å komme i mål enn for konkurrentene. Da dette ble kjent resulterte det i at begge medaljevinnerne ble diskvalifisert.

Passiv røyking

OL vinner på snøbrett Ross Rebagliati under et talk show med Jay LenoUnder OL i Nagano i 1998 var freestyle fortsatt et relativt nytt medlem av OL-familien. Det kom først med på OL-programmet i 1992. Dermed var det med enkelt utøvere som hadde et litt liberalt syn på enkelte ting. Ross Rebagliati fra Canada tok gull i snøbrett. Han mistet imidlertid medaljen fordi han hadde røkt marihuana. Rebagliati bedyret sin uskyld og hevdet at han var offer for passiv røyking.

Han vant frem med anken og det hele endte med at Den olympiske komite måtte gi ham medaljen tilbake. For IOC ble dette virkelig pinlig siden ingen hadde tenkt tanken på at utøvere som var «høye» ville ha en fordel. Derfor stod heller ikke marihuana på dopinglisten. Det kom på listen da. Dagens nivå for å teste positivt ligger imidlertid nesten ti ganger høyere enn den verdien sbowboard-mesteren hadde.

Og hva lever så Rebagliati av i dag? Jo, han driver en kjede som selger mariuana til medisinsk bruk. I Canada er det tillatt.

Flagget av

En annen hendelse som ikke kan karakteriseres som en skandale, men som meget spesiell, skjedde under OL i Nagano i 1998. Og den inkluderer tidenes vinterolympier Ole Einar Bjørndalen. Under 10 km sprint i skiskyting ledet Bjørndalen på vei mot mål etter de to skytingene. Imidlertid ble løpet avbrutt på grunn av et stort snøfall som medførte at løperne nesten ikke kunne se blinkene på 50 meters hold. Man kan lett forestille seg hvor stor skuffelsen var etter å ha blitt flagget av på vei inn til olympisk seier.

Det utsatte løpet gikk dagen etterpå under mye bedre værforhold. Da visste Bjørndalen hvilket konkurransehode han hadde. Skuffelsen over gullet som glapp var ristet av, og fokuset var atter en gang rettet mot blinkene. Han skjøt ned alle ti og gikk inn til OL-gull i utklassingsstil. Over minuttet foran landsmannen Frode Andresen. Det ble hans første OL-gull. Et gull han forsvarte i Salt Lake City fire år senere.

Da vinter-OL mistet uskylden

Johann Mühlegg under OL i 2002. Går smilende over mål med det spanske flagget i hånden. Et annet portrettbilde.OL i Salt Lake City ble et godt minne for Ole Einar Bjørndalen med fire gullmedaljer, men det huskes også godt for en stor dopingskandale innenfor herrelangrenn. I ettertid er det også kommet frem at byen ikke fikk OL på en helt fair måte heller, men det er en annen historie. Mannen det er snakk om i denne sammenhengen er Johann Mühlegg. En tidligere tysk langrennsløper som byttet til spansk statsborgerskap i 1999. Han visste en formidabel form under OL i 2002. Og vant første både 30 km fristill og 20 km jaktstart etter det som tilsynelatende var imponerende løp. Han vant også 50 km, men ble deretter felt i dopingkontrollen etter å ha testet positivt for NESP. Et stoff som virker på samme måte som EPO.

I tillegg til denne skandalen på herresiden så ble det også en russisk en på damesiden. De to russiske løperne Larissa Lazutina og Olga Danilova testet også positivt for NESP. Førstnevnte etter å ha tatt gull på både 30 og 10 km samt sølv på 15 km. Danilova tok gull på 10 km jaktstart og sølv på 10 km klassisk. I tillegg fant man også utstyr for blodoverføringer i huset det østerrikske laget leide. Andre tilfeller av doping var det også, så det kan trygt slås fast at vinter-OL mistet uskylden i 2002.