Header

Online Betting Starter Her

Vinter-OLs utvikling

Chamonix 1924. Bilde av mange tilskuere. Olympisk flagg. Alpene i bakgrunnen.I motsetning til de olympiske sommerlekene som er blitt avviklet siden 1896, er det ennå ikke hundre år siden vinterlekene ble arrangert for første gang. Det skjedde i 1924. Lekene ble arrangert i den kjente franske vinterdestinasjonen Chamonix.

Frem til disse lekene ble arrangert hadde man forsøkt seg med noen vinterøvelser under et par av sommerlekene, men vinteridretter som kunstløp og ishockey var ikke så enkelt å arrangere sommerstid. Og disse praktiske vanskelighetene var en sterkt medvirkende faktor til at vinter-OL ble etablert.

Vinter-OL hvert fjerde år

I tiden etter de første lekene er det blitt arrangert vinter-OL hvert fjerde år. Unntaket er OL på Lillehammer i 1994. Da hadde det bare gått to år siden lekene i franske Albertville i 1992. Og grunnen til dette var at man ønsket at sommer- og vinterlekene skulle avvikles annethvert år. I forbindelse med andre verdenskrig ble det heller ikke avviklet vinter-OL i 1940 og 1944. Da skulle lekene gått i henholdsvis Sapporo i Japan og Cortina d’Ampezzo i Italia.

Opp igjennom årene er det dermed blitt mange vinterleker. Og vinterlekene i Pyeongchang i 2018 blir det 23. vinter-OL. Lekene er også blitt tildelt mange land i mange verdensdeler gjennom historien. USA er det eneste landet som har avviklet vinter-OL fire ganger. Frankrike har vært vertskap tre ganger. Sveits, Italia, Norge, Japan, Østerrike og Canada har hatt denne æren to ganger. De fire gjenværende lekene er blitt arrangert i Jugoslavia, Russland, Tyskland og Sør-Korea. I 2022 vil lekene bli arrangert i Kinas hovedstad Beijing.

Vinterlekene har vokst i omfang

Medaljestatistikken fra det første vinter-OL i Chamonix i 1924I løpet av tiden som er gått siden de første vinterlekene i 1924, har arrangementet vokst enormt. Både når det gjelder antall konkurranser og antallet sportsutøvere. I de første lekene deltok det 258 utøvere fra 16 land. Det ble avholdt 16 konkurranser i 9 idrettsgrener. Under vinter-OL 2018 skal det være konkurranser innenfor 15 idrettsgrener. Totalt vil det bli gjennomført 102 konkurranser.

Veksten i antall konkurranser har vært stor de siste årene. Under OL i Calgary i 1988 var det for eksempel 46 konkurranser innenfor 9 idrettsgrener. Årsaken til den store veksten i antall konkurranser skyldes flere ting. For det første kan utvidelsen av antall idrettsgrener forklare noe av veksten. Samtidig er det også blitt flere idrettsøvelser for kvinner. Og så er det også noen idrettsgrener som for eksempel skiskyting og langrenn, som har fått mange flere konkurranser. Og freestyle med sine 10 konkurranser var ikke engang på OL-programmet i 1988.

Likevel er det sånn at selv om vinter-OL har vokst mye, så er det lillebror sammenlignet med sommer-OL. Under sommerlekene i Rio i 2016 konkurrerte mer enn 10 500 utøvere fra 207 land. Og det ble avviklet 306 konkurranser i 28 idrettsgrener. Til sammenligning deltok i underkant av 2 800 utøvere fra 88 land i vinter-OL i 2014.

OL-ilden

Bilde av de olympiske ringene og OL-ilden i Vancouver 2010Under OL brenner OL-ilden, men dette har ikke alltid vært tilfellet. I dag er tenningen av OL-ilden et sentralt element under åpningsseremonien. Første gang dette skjedde var i sommerlekene i Amsterdam i 1928. De første olympiske vinterlekene som hadde ild var lekene i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Fakkelstafetten ble første gang avviklet under sommer-OL i Berlin samme år. Første gangen det ble avviklet fakkelstafett i forbindelse med et vinter-OL var i Oslo i 1952. Da ble ilden tent i skisportens vugge i Morgedal i Telemark.

 

 

OL-medaljene

OL-medaljene fra OL i Chamonix i 1924. Gull, sølv og bronse.Når det kommer til antall medaljer fra vinter-OL så topper Norge statistikken. Norge er nasjonen som har vunnet fleste medaljer i alle tre valørene. Før lekene starter i Pyeongchang har vi tilsammen 329 medaljer. 118 gull-, 111 sølv- og 100 bronsemedaljer. De to neste nasjonene på medaljestatistikken er USA og Tyskland.

Som en liten kuriositet kan det nevnes at Den internasjonale olympiske komite, IOC ikke holder statistikk over medaljer som er vunnet i OL. Det er det de nasjonale olympiske komiteene og media som holder kontroll på.

En annen kuriositet når det kommer til medaljene er at i de to første olympiske lekene fikk bare de to beste medalje. Sølv for førsteplass og bronse for andre. Det var først i forbindelse med lekene i 1904 at det nåværende formatet med tre medaljer ble introdusert.

En tredje kuriositet er at gullmedaljene inntil 1912 var av solid gull. Senere ble de laget av forgylt sølv, og i dag av gullbelagt sølv. Men gull skal være gull, så alle medaljene må imidlertid inneholde minst seks gram rent gull.